I dag firas Rosa dagen – kom med i kampanjen som stöder cancerforskning

6 700 kvinnor drabbas årligen av bröstcancer eller någon form av gynekologisk cancer. Västra Nyland är för femte året med och stöder cancerforskning – kom med du också!

Kampanjen Rosa bandet ordnas i år för sjuttonde gången och har det ambitiösa insamlingsmålet på 2,5 miljoner euro. Rekordmånga rosa band, över en halv miljon, finns till salu på många håll och flera företag säljer produkter av vilka en del går till insamlingen.
Även Västra Nyland är med i arbetet – tio procent av annonsintäkterna för vårt Rosa bandet-tema donerar vi till Cancerfonden. Dessutom har vi en egen insamlingspott på Cancerstiftelsens webbplats. Där kan vem som helst bidra till insamlingen med bara några klick. Gå in på adressen oma.syopasaatio.fi/roosa-nauha/5-2901 och följ de enkla anvisningarna så är du med och stöder detta värdefulla arbete.

Minskad finansiering

Cancerstiftelsen är Finlands största privata finansiär av cancerforskning. Stiftelsens medel kommer uteslutande från donationer.
– Statens finansiering av cancerforskning har minskat märkbart. Det är sorgligt, för de offentliga medlen stöder uttryckligen klinisk forskning, säger professor emerita Seija Grénman.
– Vår årsbudget är 700 000 euro, och Finlands akademis projektfinansiering är 500 000 euro för fyra år. Så vi är tvungna att söka mycket bidrag från annat håll, säger professor Sampsa Hautaniemi, som medverkar i ett stort forskningsprojekt vid Helsingfors universitet.

Donationer behövs konstant

I år vill Cancerstiftelsen genom Rosa bandet-insamlingen fokusera också på gynekologiska cancerformer. Årligen insjuknar cirka 6 700 finländska kvinnor i bröstcancer och olika former av gynekologisk cancer.  Även om prognosen för bröstcancer är god, dör fortfarande 900 kvinnor i bröstcancer varje år. Av de gynekologiska cancerformerna har äggstockscancern den sämsta prognosen och endast under hälften av dem som insjuknat klarar sig.
− Vi har riktat Rosa bandet-finansiering till forskning där man försöker ta fram nya behandlingsformer för bröstcancer med dålig prognos. Finansiering har också styrts till äggstockscancersforskningen, för att behandlingen också av äggstockscancer ska avancera. Donationsmedel behövs ständigt för att den mest lovande forskningen ska få fortsätta och resultaten komma till förmån för dem som insjuknat, säger Cancerstiftelsens forskningschef Jarmo Wahlfors.
ANDRA LÄSER