Västnyländska gymnasier ordnar penkis med olika praxis – vissa får fira, andra inte: "Det har varit en tung gymnasietid"

Årets abiturienter har gått miste om många av de roliga evenemang som brukar förknippas med gymnasietiden. Orsaken är ju coronapandemin och den ställer till det också då bänkskuddardagen infaller nästa vecka. I vissa städer firas penkis med restriktioner, på vissa håll firar man inte alls.

2020 hade abiturienterna tur – de hann fira penkis precis en månad innan coronapandemin satte Finland på paus. Ekenäsabiturienterna hade hårdrockstema det året – i år har man inte hunnit finslipa programmet på samma vis eftersom man först nyligen fick veta att man får fira penkis.
03.02.2022 07:00
Den 10 februari är abiturienternas sista dag i gymnasiet innan studentskrivningarna. Den här dagen, bänkskuddardagen, brukar vara en dag fylld med program och tjo och tjim – och penkis får faktiskt firas i år trots coronapandemin, fast inte överallt.
– Tyvärr, vi firar inte penkis i år heller, det kommer vara en helt vanlig skoldag, säger Kyrkslätts gymnasiums rektor Mikael Eriksson.
Det enda litet annorlunda under abiturienternas sista skoldag kommer vara en kort video som de har gjort och ska strömma, säger Mikael Eriksson. Det har varit tal om att fira penkis senare, i april, efter studentskrivningarna, men det återstår att se om det finns något intresse vid det laget.

ANDRA LÄSER