Vårdreformen är inte bra för Svenskfinland

Svenskfinland mår inte bra av en vårdreform som förverkligas i den form som nu föreligger.

Problem. Sandra Bergqvist från Kommunförbundet redde ut begreppen kring vårdreformen i Ingå i tisdags.
Det konstaterade Sandra Bergqvist från Kommunförbundet vid tankesmedjan Agendas diskussion om vårdreformen i Ingå på tisdagskvällen.
Enligt henne måste planeringen av vården ha ett minoritetsperspektiv, för annars formas inte strukturer som stöder minoriteten. Det räcker inte med att planeringen är tvåspråkig, för tvåspråkiga har ett annat utgångsläge än svenskspråkiga.
– Riskerna för Svenskfinland är större än för vård på svenska. Om man inte planerar för svensk vård så finns det inte heller, sade Bergqvist.
Också forskaren Linnéa Henriksson vid ÅA tangerade de språkliga problemen med vårdreformen.
– Stora vårdområden är dåligt för svenskan, det vet vi redan nu. Svensk service fungerar relativt bra så länge minoriteten är minst 30–40 procent. Sjunker det under det börjar det halta, sade Henriksson.

Mest förtroendevalda intresserade

Ett trettiotal intresserade deltog i tankesmedjan Agendas diskussion om vårdreformen i Ingå i tisdags. Många var kommunala förtroendevalda från Ingå, Raseborg och Kyrkslätt.
– Det här var jättebra, det kom fram grejer från många olika sidor. Ett sådant här tillfälle borde ordnas för alla, för jag tror inte att folk förstår hur vården kommer att ändras, sade Anna Aintila, som är SFP:s fullmäktigeledamot i Kyrkslätt och tandläkare.
Kaj Karlstedt är vice ordförande i grundtrygghetsnämnden i Ingå och kom till mötet för att få ny information o vad vårdreformen handlar om.
– Vissa saker har jag känt till medan andra var nya. Jag kommer att läsa rapporten noga, sade han.

Finns fortfarande saker att göra

Planeringen av vårdreformen redan nu haft efterverkningar på kommunalpolitiken. I och med att hela social- och hälsovården försvinner från kommunerna har partierna haft svårare att få intresserade att ställa upp i kommunalalet. Men Marie Bergman-Auvinen, ordförande för kommunstyrelsen i Ingå, vill gärna fokusera på de uppgifter som blir kvar.
– Jag tycker man borde lyfta upp allt det som kommunen fortfarande kan göra, för det är mycket som blir kvar, sade hon.
Anna Aintila håller med.
– Nu kan vi ju verkligen syssla med sådant som utvecklar kommunen och gör att folk vill flytta dit.

ANDRA LÄSER