Cancerstiftelsens rosa band inbringade två miljoner euro

Cancerstiftelsens försäljning av rosa band har inbringat två miljoner euro. Pengarna öronmärks för stipendier som tillfaller finländska cancerforskare.

Enligt Cancerstiftelsen minskar de statliga och kommunala anslagen för cancerforskningen stadigt samtidigt som antalet cancerpatienter blir allt fler.

– Tack vare våra donatorer kan vi stödja spetsforskning till förmån för cancerpatienter och deras närstående, säger Cancerstiftelsens informations- och medelanskaffningschef Helena Hulkko.

I november 2017 beviljade Cancerstiftelsen ett Rosa band-stipendium på 450 000 euro till Robert Winqvist och hans arbetsgrupp som forskar i ärftlig bröstcancer. Forskningsgruppen har specialiserat sig på att identifiera nya medfödda riskfaktorer bland finländare. Intäkterna från det rosa bandet har även backat upp Liisa Kauppis forskningsprojekt om äggstockscancer. Projektet, som upprätthålls av Finlands Akademi, fick likaså ett ekonomiskt understöd på 450 000 euro.

Fonden Rosa bandet har beviljat forskningsstipendier till finländska forskningsgrupper sedan 2014. Kampanjen har även lockat med kändisar. De rosa band som designades av tv-stjärnorna Duudsonit såldes i över 370 000 exemplar.

Den spetsforskning som har fått understöd av de rosa banden har burit frukt. Enligt Cancerstiftelsen har behandlingen och medicineringen av bröstcancer blivit effektivare och det är allt färre bröstcancerpatienter som numera får återfall.

Tidningen Västra Nyland har i flera år deltagit i rosa bandet-kampanjen.

ANDRA LÄSER