Annika Jansson från Marthaförbundet är ny vd för Söderlångvik

Att utveckla turismnäringen på hela Kimitoön – det är målsättningen för Södelångviks nya vd Annika Jansson. Marthaförbundets verksamhetsledare flyttar i mars till Söderlångvik med sin familj för att locka flera besökare till Kimito.

Annika Jansson ser fram emot att flytta till Kimitoön och ta sig an uppdraget med att utveckla besöksnäringen omkring Söderlångvik gård. — Den här ön har en enorm potential och den vill jag utveckla i samarbete med traktens andra företagare, säger Annika Jansson.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
19.12.2022 13:15
– Jag är mycket ivrig över utnämningen och ser fram emot att flytta till Söderlångvik. Jag vill utveckla besöksnäringen omkring Söderlångvik gård, och på hela Kimitoön tillsammans med ortens andra företagare. Förutom själva den kulturhistorisk värdefulla gården har stället en enorm potential, och vill jag göra finländarna uppmärksamma på vad allt här finns, säger Annika Jansson.
Föreningen Konstsamfundet, som äger Söderlångvik gård på Kimitoön, har anställt Annika Jansson som ny verkställande direktör för att utveckla verksamheten och besöksnäringen på gården.

”Kunde bo här”

Annika Jansson är född 1971 och jobbar nu som verksamhetsledare på Finlands Svenska Marthaförbund. Hon har tidigare arbetat bland annat som projektchef på Hanaholmen och kampanjchef på Svenska Folkpartiet.
– Jag besökte Kimitoön senast i september, då som en vanlig besökare. Där finns enormt fina vandringsleder, men jag tror inte att speciellt många människor känner till dem. Det blir mitt jobb att utveckla den här typen av aktiviteter omkring Söderlångvik. Redan då sade jag till mitt sällskap att ”här skulle man kunna bo”. Lite visste jag då att jag tre månader senare skulle bli erbjuden ett jobb på Söderlångvik, berättar Annika Jansson ivrigt.
Konstsamfundets vd Stefan Björkman, som också är ordförande för Söderlångvik gårds styrelse, är mycket nöjd med utnämningen.
– Vi letade efter en vd som kan bygga upp och implementera en tydligare strategi för gårdens besöksnäring, utveckla Söderlångviks varumärke, och aktivt gå in för att skapa lokala nätverk och samarbeten. Jag är övertygad om att Annika Jansson är rätt person för att göra det, säger Stefan Björkman.
Söderlångvik gård ska också i fortsättningen ha ett levande lantbruk med omfattande äppelodlingar och stora skogsägor. Mikael Jensen fortsätter som gårdens förvaltare med ansvar för den delen av verksamheten.

Hela familjen flyttar

Annika Jansson tillträder som gårdens vd i slutet av mars. Fram till dess jobbar hon kvar på Marthaförbundet. Hela familjen Jansson flyttar till Söderlångvik i vinter.
– Vi är i ett lämpligt livsskede, det känns bra att bryta upp och börja med något helt nytt. Min man Peter Jansson har ett jobb som han långt kan sköta på distans och han är lika ivrig som jag över att flytta till Kimitoön, där han delvis har vuxit upp. Och vi har inga skolbarn längre, vår äldre son studerar i Åbo medan den yngre sonen skriver studenten i vår och ska efter det göra värnplikten. Dessutom har vi två hundar, labradorerna Stella och Katja, som förstås flyttar med och ska få njuta av naturen på Kimitoön, säger Annika Jansson.
Kimitoön är en bekant ort för Annika Jansson, för makens föräldrar har en sommarstuga på Nordvik och de brukar ofta vistas där sommartid.

ANDRA LÄSER