Novago satsar allt på företag

Det regionala företagsutvecklingsbolaget Novago gjorde ett positivt resultat år 2017 och kunde betala tillbaka lånet som de hade fått av företagets ägarkommuner i förtid. De goda resultaten har gett Novago nya möjligheter att utveckla företaget.

Mottagliga. Tom Gammals säger att nyföretagare väldigt gärna tar emot hjälp av Novago.
Enligt Tom Gammals som är verkställande direktör på Novago löstes företagets ekonomiska bekymmer genom att man började koncentrera sig på det väsentliga, vilket han säger är att hjälpa företagen.
I fjol kunde företaget också spara mycket pengar i och med att det var mycket folk som blev pensionerade och projekt som tog slut. Det att företaget lyckades betala tillbaka lånet från kommunerna i förtid har ändå enligt Gammals inte haft någon inverkan på verksamheten.
– Det känns mycket bra att vi har betalat tillbaka skulden men med tanke på verksamheten så spelar det ingen roll. Det visar våra ägarkommuner och beslutsfattarna att vi sköter oss och ger en positiv signal till dem, säger han.

Nya projekt

Nu är det dags att börja med nya projekt som också fokuserar på företagen. I samband med att Novago sätter ihop ett nytt kundhanteringssystem för företaget så planerar de att även lansera två tjänster som ska stöda området. En kommer att vara ett företagsregister på Novagos hemsida som kommer att inkludera alla företag på området.
– Idén är att vem som helst kan gå in på sidan och söka efter företag som erbjuder den produkt eller tjänst som man behöver, berättar Gammals.
Efter att den tjänsten har kommit i gång så planerar företaget att även lägga upp en tjänst på sin nätsida vart både kommuner som företag och privatpersoner kan lägga upp exempelvis tomter och företagsfastigheter som hyrs ut eller är till salu.
– När någon funderar på att till exempel flytta sin verksamhet till området så vill vi att det ska vara så lätt som möjligt för dem att hitta det som de behöver för att kunna göra det. Vi har redan fått grönt ljus av kommunerna när det gäller det här projektet.
Novago utreder också vilka möjligheter företaget har till projektfinansiering. Det projektet går ut på att hjälpa mikro- och småföretag inom resebranschen att bilda samarbeten och tillsammans få ihop satt större enheter och servicekoncept.
– Vi har redan fått ett preliminärt godkännande till projektet som går ut på att stöda områdets mikro- och småföretag inom resebranschen. Det slutgiltiga svaret får vi i augusti, berättar Gammals.
Ett till projekt har även fått ett preliminärt godkännande. Det fokuserar på att hjälpa företag att få tillväxt. Tjänsten kommer att vara tillgänglig för små som stora företag men Gammals tror att den största delen av företag som vill ha den hjälpen kommer att vara små och medelstora företag.
– Vi hjälper dem med att göra upp företagsspecifika planer om allt från hur de kan utveckla sin verksamhet till hur de ska gå till väga när de rekryterar folk, allt från basen uppåt.

Bolla idéer

Gammals påpekar att fastän en del av företagen säkert kommer att ta kontakt för att de har det svårt så är det inte endast de som är intresserade av hjälpen. Även företagare som det går bra för vill ha råd för att kunna lyfta sitt företag till nästa nivå.
– Man kan ju lätt tänka att de som kommer till oss och frågar om råd är företag som har det tufft. En stor andel är ändå sådana som har planer för sitt företag och vill ha någon att helt enkelt bolla idéer med, berättar Gammals.
Gammals tycker att det överlag råder en väldigt god stämning bland företagarna i området som Novago verkar på.
– Det är många som har tankesättet att “det går bra men man skulle kunna göra det ännu bättre” och det är väldigt sunt. Våra tjänster är ju gratis för företagarna så det kostar dem bara mödan att ta kontakt med oss.
Han påpekar ändå att det finns en åldersgrupp som inte ber så mycket om hjälp och det är unga företagare i åldersgruppen 20-25 år. Enligt Gammals skulle det vara viktigt för dem att lära sig allt man behöver om att vara egenföretagare, han menar att det inte räcker med att man är expert inom sitt eget område.
– Jag vet inte vad det är som gör att de inte söker så mycket hjälp, kanske det är ivern och mentaliteten att man ska klara av att göra allting själv. Mycket känns kanske som bagateller när man har brinnande idéer och startar ett företag men det är massor man måste fundera på innan man kommer i gång ordentligt, säger Gammals.

ANDRA LÄSER