Dikt om snöflinga kammade hem första priset i poesitävling

Petronella Skog från Mikaelskolan skrev den vinnande dikten i sjätteklassarnas poesitävling.

Belönade. Sjätteklassarnas poesitävling fick in sjuttio bidrag. Vinnarna och tre hedersomnämnanden uppmärksammades vid en prisceremoni i Ekenäs bibliotek.
VN
08.11.2019 16:20
– Det var svårt att välja ut tre vinnande dikter bland de drygt sjuttio bidrag som kom in. Vi letade efter dikter där det fanns en tydlig idé, en egen tanke, en språkkänsla och en rytm, säger huvudjurymedlem Malin Klingenberg om resultatet i den poesitävling för sjätteklassare som avgjordes under Bokkalaset i dag.
Första pris gick till dikten Snöflingan, skriven av Petronella Skog från Mikaelskolan. Enligt juryn är det en längtansfull dikt med ett tydligt motiv. Texten berättar om hur vi alla, till och med minsta lilla snöflinga, önskar att någon kunde se hur speciella och unika vi är. I dikten finns en välfungerande rytm som rör sig mellan rim och friare former.

Snöflingan

Varför är jag en av miljoner
typ som en skål varma makaroner
mitt öde är bestämt av alla
Jag vill ha makten och befalla
Stundom varmt, stundom kallt
Jag bara svävar omkring överallt
Jag är aldrig ensam
alltid tusen
På sommarn är jag bara fukt
bland moln och om hösten
Smyger jag fram i dimmiga pustar
Jag vill höra av ett barn
Jag vill höra och få en smäll
Jag vill höra ett barn
Oj titta vilken speciell.
Andra pris gick till Emelie Enberg från Seminarieskolan för dikten Olika. Enligt juryn fångar dikten de motstridiga känslor som kan uppstå i mötet mellan ens egna och andras förväntningar. Det som finns på ytan och det som finns inuti en människa är inte alltid detsamma, vilket skribenten lyckas beskriva.

Olika

Att veta att man inte är bra
är inte lätt
Utsidan tuff
och cool
Innerst inne osäker
och besviken
Att vara bäst är
inte heller
lätt
Höga förväntningar!
Ingen är bäst
och ingen är sämst
Bättre än sitt
bästa
kan ingen bli!
Dikten Cykeln av Lotte Paul i Katarinaskolan fick tredje pris för rytmen, tempot och de korta raderna, som enligt juryn passar ihop med temat i texten. Enligt motiveringen lyckas skribenten i ett komprimerat format beskriva den hjälplösa känslan som kan uppstå efter en olycka.

Cykeln

Jag sätter mig på cykeln
Trampar
Trampar hårdare
Slinter
Faller
Cykeln åker in i diket
Mina knän är blodiga
Har vrickat vristen
Måste halta
Det kommer en tår
Och en till
Och ännu en
Snart gråter jag
Ser suddigt
Försöker gå
Det går inte
Sätter mig ner
Och väntar
Väntar
Vet inte på vad
Eller vem
Eller varför
Utöver de tre pristagarna fick tre elever hedersomnämndande: Julia Holmström, Katarinaskolan, Celine Lindholm, Höjdens skola, och Vincent Faldetta, Katarinaskolan.
Priserna, som bestod av bokkassar, blommor och diplom, delades ut under festliga former på Ekenäs bibliotek i samband med det officiella öppnandet av Bokkalaset 2019.
Annika Sandelin var årets inspiratör för poesitävlingen som i år ordnades för årskurs 6 i Raseborgs svenskspråkiga lågstadier. Juryn har bestått av Malin Klingenberg, Rebecka Asikainen, Monica Örnmark och Nicolina Holmberg.

Unik satsning på litteratur

Genom Barnens och de ungas bokkalas (BUK) erbjuds ett brett program under oktober-november för svenskspråkiga skolelever i hela Raseborg. Programmet utgörs huvudsakligen av författarbesök i skolor. Målet är att alla svenskspråkiga daghemsbarn, grundskole- och gymnasieelever i Raseborg skall få träffa en författare eller illustratör, och tanken är att inspirera barnen och de unga till att läsa och skriva mera.
– Totalt har närmare 3 000 elever och över 100 grupper fått träffa välkända författare och illustratörer den här veckan. Raseborg är antagligen den enda kommunen i hela Finland som gör den här satsningen, det är vi stolta över, säger Annette Ström, som är koordinator för Barnens och de ungas bokkalas.