Här är veckans mattips: Bjud på en matig sallad och ordna en klimatvänlig fest

Sommarens festsäsong kör snart i gång. Vi bjuder på ett smarrigt recept på en matig sallad och tips för hur du ordnar en så hållbar och klimatvänlig fest som möjligt. Med början från vårens examensfester till årets midsommarparty.

Fattoush-sallad (4 port.)

2-3 pitabröd

1 msk olivolja

2 tsk sumak eller citronpeppar

1 kruka romansallat

1 gurka

1 vårlök

250 g körsbärstomater

120 g rädisor eller kålrabbi

1 kruka persilja

1 kruka mynta

1 msk olivolja

skalet och saften ut en halv citron

salt, peppar

hummus

Gör så här:

Pensla bröden lätt med olja, strö över sumak och stek eller grilla tills bröden fått rejält med färg. Låt svalna en aning och riv i små munsbitar.

Skölj sallaten och riv i små bitar. Halvera gurkan och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Halvera körsbärstomaterna. Skiva rädisor och vårlök. Grovhacka persilja och mynta. Blanda alla grönsaker i en stor skål. Tillsätt brödbitarna.

Rör ihop citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Häll dressingen över salladen. Servera med hummus.

Ordna en klimatvänlig fest

Använd riktiga kärl

• Använd de måltidskärl som finns på platsen, eller be att var och en tar med sig egna kärl, till exempel glas, tallrikar och bestick.

• Om du har möjlighet, ta med dig tygservetter hemifrån för att undvika engångsprodukter!

Servera inhemskt och närproducerat

• Servera inhemskt örtte i stället för utländskt. Köp inhemsk saft eller ta med egen hemmagjord bärsaft.

• Beställer ni maten via ett cateringföretag be om en hållbar och närproducerad meny samt kärl i porslin och bestick i rostfritt stål, inte engångsprodukter.

Välj dekorationer från naturen

• Välj gärna dekorationer som kan användas flera gånger. Dekorera med material från naturen, förslagsvis kvistar, stenar, kottar, snäckskal och vackra höstlöv som kan föras tillbaka till naturen efteråt.

• Undvik dekorationer i plast som kan innehålla och avge skadliga ämnen. Produktionen sker ofta utanför Europa och där man har sämre kontroll av produktens miljöpåverkan.

• Välj en bordduk av naturmaterial, bomull, linne, hampa eller ylle. Undvik däremot en bordduk med vaxad yta, en så kallad vaxduk av vinyl, som kan avge skadliga ämnen vid slitage.

Minska matsvinnet

• Planera även i förväg hur ni gör med den mat som eventuellt blir över. Ta med egna kärl eller se till att det finns lämpliga kärl att använda, då kan ni enkelt transportera hem maten.

• Tänk även på att matsvinn bidrar till uppvärmning av klimatet och ger upphov till förlust av biologisk mångfald, även överblivet kaffe. Matsvinn av inhemska produkter bidrar även till övergödning av Östersjön, därför är det viktigt att beräkna mängden rätt.

Håll koll på köksutrustningen

• Undvik serveringsfat och tårtspadar samt andra serveringsredskap i plast. Plastprodukter innehåller skadliga ämnen som kan avges till maten när de kommer i kontakt med heta, feta och sura livsmedel. Dessa ämnen har visat sig ha hormonstörande inverkan. Välj i stället kemikaliesmarta kärl, skärbräden och redskap i trä, rostfritt stål, glas och porslin.

Städa med naturliga medel

• Städa kemikaliesmart före och efter festen. Blanda ett allmänrengöringsmedel genom att blanda några droppar diskmedel med vatten i en sprayflaska, det löser upp smuts på lätt feta ytor.

• Välj bort sköljmedel när du tvättar eventuella tygservetter eller borddukar. En halv deciliter ättika fungerar bra som sköljmedel för att göra tvätten mjuk.

Samåk och använd kollektivtrafik

• För att minska miljöbelastningen använd kollektivtrafik eller samåk.

• Berätta om möjligheterna för samåkning och erbjud skjuts, det kan finnas någon som inte har möjlighet till bil eller kollektivtrafik, men som ändå gärna skulle vilja delta.

Recept: Toni Rautakoski.

Materialet är ett samarbete mellan KSF Media och Finlands svenska Marthaförbund.

ANDRA LÄSER