Stängd affär förändrar köpvanorna

Renoveringen av mataffären i Sjundeå är en bra affär för den lokala kiosken. Och kunderna verkar nöjda trots en del kritik på sociala medier.

Nöjda. Yngve Grön, Mikko Sarkonen och Henry Grön åker gärna buss till Kyrkslätt medan Sjundeåaffären renoveras.

S-market i Sjundeå är stängd för renovering i tvp och en halv vecka. Kunderna har reagerat både positivt och negativt på beskedet i sociala medier, och i Tonis kiosk har Maritta Hallström fått ta del av feedback av båda slagen av kunder som handlat sina basvaror där i stället för i affären.

– En del tycker att hur kan de stänga affären, andra tycker det är bra att de renoverar, säger hon.

Skjuts. Tre dagar i veckan går två bussar mellan Sjundeå och Kyrkslätt för dem som vill handla.

Under de hela veckor som affären är stängd ordnar S-gruppen gratis busstransport från Sjundeå till Prisma i Kyrkslätt. Två gånger om dagen, tre dagar i veckan, åker en busslast till Kyrkslätt och tillbaka. Drygt tio personer per tur har använt möjligheten att handla på grannorten. Bland dem som åker med är tongångarna övervägande positiva.

– Det är ingen nöd i världen, jag kommer ju med bussen till Kyrkslätt. Det är bra att affären renoveras, den blir säkert mycket finare, säger Sirkka Rustanius, som bott i Sjundeå i 60 år.

Även om hon har bil och körkort är hon motvillig mot att köra ända till Kyrkslätt och utnyttjar därför hellre den ordnade transporten – fastän det tar längre tid.

– Men tid har jag ju.

Saknar konkurrens

Nöjda. Yngve Grön, Mikko Sarkonen och Henry Grön åker gärna buss till Kyrkslätt medan Sjundeåaffären renoveras.

Också Henry Grön, Yngve Grön och Mikko Sarkonen som åker med bussen på onsdagsmorgonen är nöjda med arrangemangen.

– Det är ett bra system men inte särskilt många som åker med. För oss är det trevligt att prata med folk och det blir variation i dagen, säger Henry Grön.

– Men jag tror inte att jag går till Prisma och handlar, jag går nog till någon annan affär, eller kanske tar jag en hamburgare.

– Synd att vi inte har konkurrerande affärer i byn, säger Yngve Grön.

En annan mataffär har Sjundeå inte, men åtminstone två lokala företagare vill erbjuda ett alternativ till S-market under stängningen. Tonys kiosk har breddat sitt sortiment. Där märktes redan under de första dagarna att kommersen blev livligare.

– Här är hela tiden folk som köper allt möjligt – ost, kaffe, torrskaffning, bröd, vad som helst. Det är absolut jättebra för oss, säger Maritta Hallström.

En vacker tanke

Tuulikki Malmström, som driver lunchrestaurangen Tuuma, har inte märkt någon skillnad i kundtillströmningen men också hon har förberett sig.

– Vi är ingen affär men jag har sagt att behöver man en liter mjölk, lite skinka, ost eller margarin och sådant så säljer jag här. Men stora mängder har jag inte.

Hon har inrättat en hylla med bröd till försäljning också förlängt sina öppettider för att hjälpa ortsborna under butikstängningen.

– Jag är för snäll, helt enkelt. Jag har inte tänkt att det skulle bli någon guldgruva, det var bara en vacker tanke för att underlätta livet för Sjundeåborna.

ANDRA LÄSER