Anestesiolog fick ovanlig medalj

Marikka Purola från Raseborg har fått en ovanlig belöningsmedalj för sina insatser vid tågolyckan i Skogby i höstas.

Hedras. Marikka Purola fick Tempelriddarnas belöningsmedalj Pro Merito nr 12 i lördags. T.v. Christer Blomberg, det skandinaviska storprioratets chef, t.h. Erik Erroll, chef för de finlandssvenska tempelriddarna.

Den tidiga höstmorgonen var det väldigt dåligt väder och dålig sikt. Anestesiolog Marikka Purola hade tillbringat natten på jobbet och var hemma då hon hörde att något allvarligt hade hänt. Hon bor nära olycksplatsen och begav sig genast dit för att se om hon kunde vara till hjälp.

– Det var som ett krigsfält, omständigheterna var mycket svåra. Det behövdes någon tillräckligt erfaren för att organisera räddningsarbetet, säger Purola om den ödesdigra morgonen som skördade fyra liv.

Purola själv kunde inleda räddningsarbetet innan ambulanserna hann fram och hennes agerande gjorde sannolikt dödssiffran lägre än den annars hade varit.

– Det var bekant för mig, jag var också med då en blixt slog ner i beväringarnas tält i Syndalen för några år sedan.

Purola har gott om erfarenhet av att jobba under tryck i krissituationer. Hon har tjänstgjort för Röda Korset i Pakistan och jobbat för Medi-Heli.

Hur klarar man av att hantera så svåra situationer som du varit med om?

– Det har jag också funderat över många gånger, men i situationen gör man bara sitt jobb. Reaktionerna kommer först efteråt, och då blir det jobbigt. Det måste man klara av att bearbeta på något sätt, säger hon.

Tredje i Finland

I lördags fick Purola erkänsla för sitt agerande vid Skogbyolyckan från ett lite oväntat håll. Tempelherreorden, Priorat Svenskfinland, ville uppmärksamma Purolas insatser och förlänade henne sin belöningsmedalj Pro Merito vid en ceremoni i Lovisa.

Orden är en kristen, militär förtjänstorden med rötter i korstågen under 1100-talet. Den firar därmed sitt 900-årsjubileum i år. Orden är ekumenisk och öppen för män och kvinnor. Prioriat Svenskfinland är en del av Storpriorat Skandinavien som har kring 500 medlemmar. Orden delar ut belöningsmedaljer Pro Merito till en person som gjort sig särskilt förtjänst av ordens uppmärksamhet och uppskattning. Purolas medalj har ordningsnummer tolv. Det är tredje gången medaljen delas ut till en finländare.

– Jag är lite villrådig, kommenterar Purola själv nyheten om att hon får medaljen.

– Jag är inte en person som hemskt mycket vill ha öppet beröm. Det är mitt jobb. Men jag är ödmjukt tacksam, säger hon.

ANDRA LÄSER