De bästa idéerna uppstår nattetid

Hemma i sitt rum i Kyrkslätt skapar Andreas Sumelius musik på sin dator. Intresset har funnits länge och under de senaste åren har karriären börjat ta fart för New Dimension.

DJ. Andreas Sumelius ser till att lyssna på en låt genom bra högtalare innan han släpper den.
– När jag var 12 år visade mina storasystrar ett klipp på Skrillex som DJ:ade, det var innan de blev stora. Jag tyckte det var häftigt och sedan dess har jag varit intresserad av DJ-musik, säger Andreas Sumelius.
I dag är han 17 år och går under namnet New Dimension som DJ. Han började mixa musik på sin telefon men insåg snabbt att han inte kommer någon vart med det, så ett år senare köpte han sitt första mixbord. De två senaste åren har han varit mer aktiv än tidigare och förklarar att det tar tid att träna upp sig.
Sumelius beskriver en DJ som en person som har ansvar över musiken på en fest. Den ska läsa av människornas känslor och kunna spela musik därefter. DJ:n har enligt Sumelius en stor andel i om en fest blir bra eller dålig.
Att vara DJ är ingenting vem som helst kan göra, trots att många verkar tro att det handlar om att trycka på några knappar. Även om artisten själv inte behöver spela något instrument eller sjunga ligger det en hel del arbete bakom mixandet med låtarna.
– Det är ganska stressigt, en låt är drygt tre minuter och under dem ska man snyggt hinna mixa ihop nästa låt så att övergången låter bra och så att musiken inte tystnar, säger Sumelius.

Producerar på udda tider

Idéer till en ny låt får Sumelius var och när som helst. För att få inspiration brukar han spela olika melodier på sin keyboard. Hur melodierna låter beror helt på vilket humör han själv är på just den dagen. Även vänner ger honom inspiration.
– Nyligen pratade jag med en kompis på Skype och han föreslog att jag skulle testa en ny stil. Det blev början till en låt jag jobbar med just nu.
Det är inte bara låtarna som uppstår nattetid. Även sitt artistnamn New Dimension kom han på klockan två på natten. Sumelius var väldigt ung och tyckte därför att namnet skulle innehålla någonting som syftade på nytt. Namnets andra del Dimension kom från intresset för rymden, stjärnor och galaxer.
– Jag har flera gånger funderat på att byta namn men alltid gått tillbaka till New Dimension, säger Sumelius.
Han tycker att det inte är helt enkelt att beskriva sin musikstil. Den är oftast en slags elektronisk dansmusik med tunga dropp i tempot. Men det viktigaste och roligaste tycker han är att få en reaktion av publiken, att se hur den förhåller sig till det han spelar.
– Musik handlar mycket om känslor. En riktigt bra DJ kan påverka sin publiks känslor och får dem att ha en bra fest.

Som att spela poker

Sumelius har nyligen kommit hem efter en månad i Australien, där han bland annat har haft två spelningar i Sidney. Så fort han kom hem deltog han i en tävling där vinnaren får spela på Weekend festival under veckoslutet.
Arrangörerna intervjuade honom och skrev ett blogginlägg om hans musik, men domarna valde ändå en annan DJ. Sumelius kan inte säga varför det inte gick vägen, men hoppas fortfarande på att någon gång få uppträda på Weekend festival. Det är en av hans största drömmar.
– Det kan bero på att min nyaste låt redan finns på Spotify och det var meningen att den vinnande låten skulle publiceras där via arrangörerna.
Han medger även att han är dålig på att förbereda sig i god tid inför sina spelningar. Han brukar börja kolla på låtar ungefär en vecka innan spelningen men spellistan blir allt som oftast klar först samma dag eller natten innan.
– Jag brukar ha en lista med runt 300 låtar till en spelning, sedan slänger jag ut dem enligt publikens känslor under kvällen, säger Sumelius.
Han jämför hur han väljer låtar likt ett kortspel. Låtarna i spellistan är som korten på handen, beroende på vad publiken gör och hur de reagerar spelar han olika låtar.

Tävlar med skolan

– Ibland blir det svårt att hinna med både skolan och att spela musik.
Han ska börja sista året på gymnasiet och ta studenten nästa vår. Under studentskrivningarna kommer han antagligen inte att göra några spelningar, för att ha mera tid för skolan. Producera musik kommer han ändå inte att sluta med, det kan han göra när som helst och var som helst.
– Det enda jag behöver är min dator och jag kan skapa musik på natten också, även om det leder till att jag ibland sover för lite, säger Sumelius.

Andreas Sumelius

17-årig växande DJ från KYrkslätt.

ANDRA LÄSER