Försvaret visar upp sig i Stallörsparken

På fredag ordnar försvarsmakten en av sina festligheter inom ramen för 100-årsfirandet i Stallörsparken i Ekenäs. Trafiken i centrum av staden påverkas märkbart under hela dagen.

Svär. De beväringar som inledde sin tjänstgöring den 9 juli svär krigsmannaed eller -försäkran i centrum av Ekenäs på fredag.
Johanna Lemström
22.08.2018 17:00 UPPDATERAD 23.08.2018 13:03
Försvarsmakten 100-sommarturnén når Ekenäs. På fredag ordnas en tillställning i Stallörsparken som omfattar både en materialutställning och en musikkonsert. Evenemanget är gratis och öppet för allmänheten.
Under dagen har besökarna bland annat möjlighet att bekanta sig med materialutställningen och åka en tur med Jurmo-båtar mellan klockan 15 och 20. Materialutställningen hålls på parkeringsplatsen framför naturum och längs Strandallén.
Med start klockan 18 ordnas en musikkonsert i parken. Vid konserten uppträder Flottans musikkår, Flygvapnets musikkår och Värnpliktsmusikkårens showband. Bandet består av reservister från 2017 års uppsättning. Som solister uppträder Ida Paul och Kalle Lindroth.

Edgång och försäkran

Därtill håller Nylands brigad även krigsmannaedgång och krigsmannaförsäkran i Ekenäs centrum samma dag. Deltar gör de beväringar som inledde sin tjänstgöring den 9 juli.
Krigsmannaförsäkran ordnas klockan 13.20 vid den 17:e divisionens minnesmärke i korsningen av Raseborgsvägen och Flemingsgatan. Krigsmannaedgången å sin sida ordnas på centrumplanen klockan 14.00–14.45 och paraden längs Raseborgsvägen inleds genast därefter.
Paradtrupperna tas emot vid den 17:e divisionens minnesmärke av brigadkommendören, kommodor Arvi Tavaila och förestavaren, krigsveteran Carl-Gustav Wolff.

Trafiken påverkas

Fredagens evenemang påverkar trafiken och möjligheten att parkera i Ekenäs. En hel del gator på ett stort område är stängda för övrig trafik klockan 12–16 då trupperna passerar.
Från klockan 12 till uppskattningsvis 13.30 stoppas trafiken från brigaden till marknadsplanen enligt följande: brigadens port–Raseborgsvägen–Baggövägen–Linneavägen–Hangögatan–Flemingsgatan–marknadsplanen. Från marknadsplanen till centrumplanen stängs vägen därefter av på rutten Flemingsgatan–Ladugårdsgatan–centrumplanen.
Cirka klockan 14.40–16 pågår återmarschen till Dragsvik från centrumplanen. Då stängs rutten Ladugårdsgatan–Vaktgatan–Raseborgsvägen av.
Därtill är Vaktgatan mellan Kuressaaregatan och Bryggerigatan stängd för trafik mellan klockan 8 och 16.
Alla klockslag är uppskattningar.

Parkering en utmaning

Även parkeringsmöjligheterna i centrum av Ekenäs påverkas. Parkeringsförbud råder enligt följande den 23–24 augusti:
Parkeringsplatsen vid restaurang Knipan är stängd från torsdag klockan 18 till fredag klockan 23. Det är också förbjudet att parkera längs Strandallén på fredag från klockan 00.00 till 23, samt på bägge sidor av Herrgårdsgatan mellan Gustav Wasas gata och Smedsgatan klockan 6–24.
Parkering på marknadsplanen får på fredag endast ske dirigerad av militärpolisen klockan 6–23.
Raseborgs stad och Ekenäs Energi stöder Nylands brigad i arrangemangen.
Försvarsmakten 100-sommarturnén ordnas på 16 orter runtom i Finland.

ANDRA LÄSER