Hangö teaterträff-bas blir chef på Viirus

Viirus har utsett Jonatan Fogelholm till teaterns nya administrativa ledare.

Mångsidigt. Jonatan Fogelholm har en bred erfarenhet av teaterfältet. Nu ska han leda Viirus tillsammans med konstnärliga ledaren Jussi Sorjanen.

Jonatan Fogelholm efterträder Matilda von Weissenberg, som varit Viirus administrativa ledare sedan 2011. Von Weissenberg blir ekonomi- och förvaltningschef för Esbo Stadsteater i december.

Samtidigt tar Fogelholm över uppdraget på Viirus.

– Jag ser fram emot att få jobba med en konstnärligt orädd teater som känner tiden på pulsen och ständigt söker möjligheter till utveckling. Vid sidan om kärnverksamheten stöder Viirus det växande fria fältet med att fungera som plattform för gästspel och hämtar in nya vindar med internationella samarbeten, säger han.

Fogelholm har erfarenhet av motsvarande arbete och har ett genuint intresse av att se på teaterns utveckling från olika vinklar. Han har varit teaterchef på Korjaamo Teater, festivalchef på Stage festivalen 2014-2017 och fungerar som verksamhetsledare för Hangö Teaterträff.

Uppdraget på Viirus innebär att Fogelholm slutar som verksamhetsledare för Hangö teaterträff.

– Det vore härligt att också kunna fortsätta med Hangö teaterträff men det skulle bli för mycket så jag måste tyvärr välja bort den, säger Fogelholm.

Styrelsen för teaterträffen har inlett sökandet efter en ersättare.

I februari 2020 sätter Viirus, i samarbete med Nya Rampen, upp Hamlet All Inclusive, dramatiserad och regisserad av Jakob Öhrman. Succéföreställningen Berättelser 1-2-3-4 i nyöversatt finsk tappning och en nydramatisering av Jockum Nordströms böcker Sailor och Pekka i samarbete med Ensemble Bulleribock kommer att turnera hela våren. Dessutom fortsätter fjolårets succé, musikföreställningen Chelsea Hotel turnera.

ANDRA LÄSER