Coronakrisen bryter hamnens rekordsvit

De senaste sju åren har trafiken vid Hangö hamn vuxit stadigt, men det här året går utvecklingen i motsatt riktning. Bilimporten är en av de allra värst drabbade sektorerna.

Få. Bara en handfull bilar står parkerade utanför Assistor-Uutteras industrihallar.
30.06.2020 07:00
I vanliga fall kan den som färdas längs Hangövägen inte undgå att lägga märke till den strida ström av skinande nya bilar lastade på släp på väg från Hangö hamn. Under den här våren har de lyst med sin frånvaro.
Av alla bilar som importeras till Finland går drygt tre fjärdedelar via Hangö. Coronakrisen har fått bilhandeln att rasa – enligt Bilbranschens informationscentral sjönk beställningarna av bilar med 80 procent i slutet av mars jämfört med normalnivån – ett fenomen som har fått stora konsekvenser för billogistikfirmorna i hamnen.
– Effekterna av krisen började synas med viss fördröjning i mars. Samtidigt som bilhandeln mattades av i Finland stängde de europeiska biltillverkarna sina fabriker. Antalet bilar som importerades via Hangö sjönk med dryga 70 procent, berättar Perttu Piri, vd för logistikföretaget Assistor-Uuttera, en av två stora bilimportfirmor som är verksamma i Hangö tillsammans med SE Mäkinen logistics.

ANDRA LÄSER