Hatretoriken har gått för långt

Vi efterlyser mer diskussion om det djuprotade hatet som har lett till att unga män har radikaliserats så långt att de planerar terrordåd i högernationalismens namn.

Polisens avslöjande av ett planerat terrordåd överskuggades av reportage om statsministerns krogbesök helgen innan självständighetsdagen. Vi efterlyser mer diskussion om det djuprotade hatet som har lett till att unga män har radikaliserats så långt att de planerar terrordåd i högernationalismens namn.
Hatretoriken har blivit allt synligare på sociala medier, men också i politiken. Det pågår en farlig retorik som målar upp majoritetsbefolkningen som offer för en politik som gynnar minoriteter på bekostnad av ”vanliga finländare”. Att en synlig politiker döms för hets mot folkgrupp har blivit vardagsmat inom den finska politiken. På nätforum radikaliseras unga (oftast män) som upplever att de har fallit offer för ”de tolerantas” förtryck. De ser upp till de dömda politikerna som säger sig försvara yttrandefriheten. Den som säger att den inte kunde se det här komma är antingen naiv eller så ljuger den för att skydda sig själv.
Sannfinländarna brukar vara de som gör politik på att måla upp hotbilder av farliga terrorister. Var är fördömandet av terrordådet som planerades i Kankaanpää – ett av sannfinländarnas starkaste fotfästen? Är hotet ett problem endast när terroristerna är av ”fel” ursprung eller religiös övertygelse?
Vi efterlyser större ansvar bland politiker för deras val av ord och starkare fördömande av våldsbejakande retorik. Tröskeln för att gå från anonymt näthat till handling är stor, men någonstans måste hatet få sin början för att kunna växa till handling.

Jonatan Wikström

Finlands svenska unga socialdemokrater

May Högdal

Finlands svenska gröna

Vänsterungas svenskspråkiga utskott

ANDRA LÄSER