Vådlig körning fick hästsläp att krocka

Chaufför tvärnitade framför bil med hästtrailer. Ryttare poängterar att hästtransporterna är tunga kombinationer, som man inte lätt får stopp på i trafiken.

Var med om krock. Sandra Olin säger att Palermo är en ganska känslig häst.
Niclas Erlin
25.04.2017 08:22
För långsam körning eller så var det något annat som störde. Föraren till en större personbil tappade i varje fall nerverna på en hästtransport eller på dess förare i lördags i Ingå.
I korsningen till Ingå kyrkby vek en bil med hästtrailer ut på stamväg 51 och började köra i riktning mot Karis. I bilen satt Karisbon Sandra Olin och två av hennes vänner, av vilka den ena körde bilen. I släpet stod Sandra Olins häst, tolvåriga Palermo.
Hack i häl körde en personbil, enligt Olin så nära att den skulle ha kört in i hästtransporten om den skulle ha tvingats bromsa.
Väl ute på Hangövägen tog personbilen förbi kombinationen och i den vevan visade Olins kompis ett mindre vackert tecken – som respons på att bilen kört så nära.

Bromsade några gånger

Olin berätta att personbilsföraren nu reagerade så att han bromsade in ett par gånger framför hästtransporten.
– Sedan tvärnitade han.
Det slutade med att bilen med hästsläpet körde in i den bromsande bilen.
– Det smällde ganska hårt.
Båda bilarna stannade. Föraren i den främre bilen gick fram till den bakre, slet upp dörren och gav en utskällning.

Hästen klarade sig

Inne i hästtrailern hade drygt 500 kilo tunga Palermo hållits på benen, trots inbromsning och kollision.
– Han var i chock, men ändå någorlunda lugn.
Polisen kallades till platsen och situationen lugnade ner sig. Föraren i bilen som tvärnitade fick enligt uppgift böter.

Bärgningsbil behövdes

Ingen person skadades. Bilen som Sandra Olin färdades i måste däremot föras bort med bärgningsbil och själv fick hon ställa in sitt deltagande i en hästtävling.
Nu återstår att se hur Palermo förhåller sig till transporter i framtiden, konstaterar Sandra Olin som är medlem i Billnäs Ryttare.
Jessica Aminoff som är styrelsemedlem och tränare inom föreningen säger att medlemmarna blev ganska till sig av det skedda.
Hon transporterar ofta själv hästar i trafiken och vill gärna poängtera att det handlar om kombinationer med tung last. Hästtransporterna kräver därför i regel längre bromssträckor än personbilar, säger hon.

Vagnen kan välta

Därtill vill hon påminna om att det är levande djur inne i vagnarna eller hästbilarna. Djuren kan skadas i olyckorna och också skrämmas så att situationen förvärras.
Tappar en häst balansen i ett släp finns det risk för att hela vagnen välter.
Hästtransporterna får köra i 80 kilometer i timmen. Jessica Aminoff säger att förarna ofta väljer att köra saktare än så om till exempel vägen är dålig.
– En tumregel är att man inte bromsar eller gasar om inte vägen är rak.

ANDRA LÄSER