Kolkraftverket i Ingå ska rivas

Fortum meddelade i ett börsmeddelande i onsdags att man skriver ner värdet på sitt kolkraftverk i Ingå. I klartext betyder det att man förbereder för en rivning, säger kommunikationsdirektör Helena Aatinen.

Johanna Lemström
25.01.2016 09:05 UPPDATERAD 25.01.2016 09:06
Fortum meddelade i onsdags att man skriver ner värdet för kolkraftverket i Ingå i sin bokföring. Bolagets kommunikationsdirektör Helena Aatinen bekräftar att det innebär att man förbereder för en rivning.
Man skriver samtidigt ner värdet för kolkraftverket i Meri-Pori, Björneborg, men just nu finns inga rivningsplaner för det kraftverket, säger Aatinen.

Oklart när det rivs

Nedskrivningen av kraftverket i Joddböle i Ingå är av så kallad engångskaraktär.
– Nedskrivningen är en reservering i bokföringen för att kunna riva i Ingå. Men det finns inga beslut på när rivningen inleds.
Anledningen till att kraftverket kommer att rivas är att efterfrågan på kolkraft är väldigt liten, säger Aatinen.
Fortum gjorde också en nedskrivning för Ingåkraftverket 2013. I februari 2014 stängdes sedan kolkraftverket.

Elva anställda kvar

Då kraftverket kördes ner och stängdes miste ett åttiotal anställda jobbet. I dag jobbar elva personer för Fortum i Ingå. Enhetschefen i Ingå Vesa Maso säger att jobbet för de anställda som är kvar har gått ut på att bevara och på sätt och vis konservera kraftverket.
– Med anledning av nedskrivningsbeslutet börjar vi härnäst planera för rivningen. Då planen är klar kan det slutliga rivningsbeslutet fattas, säger Maso.

Värdefullt område

Vad som händer med de anställda efter att verket rivits kan Aatinen inte svara på. Vad Fortum ämnar göra med marken och hamnen som bolaget äger kan hon inte heller säga.
– Själva området har vi inget nytt att berätta om. Platsen är värdefull och Fortum vill gärna se bra användning av området i framtiden, men huruvida vi kvarstår som ägare eller inte kan jag inte spekulera i.
Ingås kommundirektör Jarl Boström konstaterar samma sak – platsen är värdefull.

Kommer Ingå att lägga ett bud på området, som Hangö gjorde i Koverhar?

– Nej, i det här läget är det inte aktuellt. Området är intressant, ja, men jag ser ingen orsak till att kommunen skulle gå in och köpa för att sälja vidare, säger Boström.
Markområdena som Fortum äger i Ingå omfattar omkring 350 hektar.

ANDRA LÄSER