Snabb tågförbindelse mellan Åbo och Helsingfors hotar djuren mer än man trott

Närings- trafik- och miljöcentralen bedömer att den planerade snabba tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors har en större inverkan på naturen än vad Trafikledsverket kommit fram till i sin redogörelse av projektets miljökonsekvenser.

Den planerade snabba tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors förutsätter att det finns ett dubbelspår på hela sträckan. Det innebär att den nuvarande järnvägen mellan Åbo och Salo får sällskap av ett nytt spår och att ett nytt dubbelspår anläggs mellan Salo och Esbo. Arkivbild.
10.12.2021 18:33 UPPDATERAD 13.12.2021 10:29
Byggandet av en snabb tågförbindelse mellan Åbo och Helsingfors hotar att förstöra tiotals föröknings- och viloplatser för åtminstone flygekorren, fladdermöss, åkergrodan och den tjockskaliga målarmusslan. Det skriver Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland i en så kallad motiverad slutsats om spårprojektet.
I sin redogörelse av den snabba tågförbindelsens miljökonsekvenser granskade Trafikledsverket två olika ruttalternativ för en ny snabb tågförbindelse mellan Åbo och Helsingfors. Närings-, trafik- och miljöcentralen konstaterar att båda alternativen förutsätter att man gör flera avvikelser från naturvårdslagen.

ANDRA LÄSER