En litteraturfest för alla åldrar

Många diskussioner och litteraturinspirerat pyssel har fyllt Ekenäs under Bokkalaset i dag.

Vinnare. Linda Bondestams och Ulf Starks bok Djur som ingen sett utom vi fick nyligen Nordiska rådets barnlitteraturpris. I lördags höll Bondestam en workshop i Ekenäs bibliotek.
Mira Strandberg
11.11.2017 15:13 UPPDATERAD 12.11.2017 11:37
I biblioteket fylldes aulan av folk som var intresserade av att lyssna på Pia Ingströms och Leif Salméns diskussion om hur naturliga nationer är men i övre våningen var publiken en helt annan.
Läslarv. Illustratör Maija Hurme höll en workshop i Ekenäs bibliotek där resultatet blev en lång larv av grafiska element.
Där fick barn i olika åldrar delta i workshops tillsammans med illustratörerna Maija Hurme och Linda Bondestam. Bondestam tilldelades nyligen Nordiska rådets barnlitteraturpris för boken Djur som ingen sett utom vi, som hon gjort tillsammans med Ulf Stark. I dag fungerar boken som inspiration för fantasidjur som barnen själva får göra.
– Vi är här på tack vare Linda Bondestam, vi är stora fans. Hennes bilder är en upplevelse, färgprakten och hennes collageteknik gör att det är spännande att vända blad och se vad som väntar på nästa sida, säger Lotta Almark.
Färgprakt. Astrid Holmberg var en av dem som gjorde ett eget fantasidjur tillsammans med Linda Bondestam.
Hennes dotter Ellen har precis börjat med sitt fantasidjur. Mitt emot henne sitter Astrid Holmberg, vars färggranna kanin redan hunnit ta form.
Astrid har inte läst Linda Bondestams bok, hon gillar mest böckerna om Sigge och Alva.
Mamma Heidi Havrén-Holmberg är nöjd med Bokkalaset.
– Det är bra arrangemang, intressanta författare och något för alla åldrar. Vi brukar gå varje år, fast nu har det mest blivit program för barn, säger hon.

Varje uppslag en möjlighet

Vinnare. Linda Bondestams och Ulf Starks bok Djur som ingen sett utom vi fick nyligen Nordiska rådets barnlitteraturpris. I lördags höll Bondestam en workshop i Ekenäs bibliotek.
För Linda Bondestam är workshopen på Bokkalaset en premiärupplevelse.
– De gör helt otroliga varelser, säger hon om de deltagande barnen.
Boken Djur som ingen sett utom vi var en speciell upplevelse för Bondestam, eftersom Ulf Starks texter var så nyansrika att jobba med.
– De var underbara att illustrera. De är små filosofiska betraktelser av oss alla men beskriver inte utseendet eller miljön, så jag kände mig själv som en poet när jag gjorde bilderna. Det är inte alltid så kreativt att vara bilderboksillustratör eftersom man måste skapa samma figur om och om igen men här njöt jag verkligen av att varje uppslag kändes som en ny möjlighet.

Historia och fakta

I nedre våningen har nationalstatsdiskussionen avslutats och Christa Pelin har fått ett signerat exemplar av böckerna.
– Jag läser mycket och är intresserad av litteratur. Det är jättefint att det i en så här liten stad ordnas ett sådant här evenemang, säger hon.
Diskussionen mellan Ingström och Salmén upplevde hon som mycket givande.
– Jag gillar faktabaserad litteratur, säger hon.
Också Tor-Erik Söderholm är nöjd.
– Jag är en vän av turkiska och Istanbul, och funderar på om jag vågar resa dit, säger han.
Utöver nationalstatsdiskussionen har han för avsikt att lyssna på presentationen av boken om G.J.Ramstedt, skriven av Anna Lena Bengelsdorff.

Pyssel i pärmar

På Karelia bestod programmet av diskussioner av olika slag. Under eftermiddagen diskuterade Tatjana Brandt, Camilla Lindberg, Janne Wass, Vilhelmina Öman och Lasse Garoff Susanna Ringells bok God morgon och Karin Erlandssons Pärlfiskaren.
Diskussionen bjöd på smakprov på hur olika kritiker kan angripa samma bok, och vilka nivåer de lyfter fram. Här diskuterades symbolik, författarjaget, språket och många andra dimensioner.
I grannhuset bjöd Emmaus på bokbytarmarknad och återanvändningspyssel i form av poesi i gamla bokpärmar. En handfull deltagare klippte ut textsnuttar ur gamla böcker och skapade nya dikter i gamla bokpärmar.

ANDRA LÄSER