Tradition att luras i dag

Aprilskämt I dag får vi lura varandra, för första april är en bakvänd dag. Seden att narras är gammal i Europa och än i dag luras allt från massmedier till myndigheter.

Ett aprilskämt ur VN 1981. Vill du veta mer om skämtet kan du kolla in den länkade artikeln.
Att luras och narras på första april är en gammal sed i hela Europa. Exakt var och när den började vet ingen säkert, men skämten anknyter ursprungligen till att världen är upp och ner. Narrandet hör också ihop med vårfester och karnevaler.
– Förr gick det ofta ut på att de som inte hade makt fick ta makt för en dag. Till exempel fick barn skämta med vuxna, säger arkivarien Carola Ekrem.
Till Norden kom traditionen på 1600-talet. Det första aprilskämtet dokumenterat i kyrkoböcker utfördes i Hällstad i Sverige. Då informerades församlingsmedlemmarna att högmässan ordnas en timme tidigare den första april. Då fick de som blev lurade vänta en timme innan högmässan började.
När traditionen kom till Finland är också oklart, men den första april år 1800 antecknar Jakobina Charlotta Munsterhjelm i sin dagbok att hon skrev ett aprilbrev till hushållerskan på herrgården. Aprilbrev gick ut på att man skickade en person med ett brev till någon annan.
– Då mottagaren öppnar ett aprilbrev fanns bara en lapp där det stod låt narren gå. Det var en folklig tradition, säger Ekrem.

Falska nyheter

Aprilskämten är vanliga i massmedier den här dagen och enligt Carola Ekrem skämtas det mer än förr.
– Skämten i tidningarna ska vara något många luras av och angår många. Ett historiskt skämt på 60-talet gick ut på att lura läsarna att de kan få färg TV genom att sätta en färgad nylonstrumpa över TV:n.
Exakt när Västis började skämta är osäkert, men Ekrem stötte på ett gammalt aprilskämt i Vestra Nyland från 1892.
– Där skrev man att den tyska ångaren Equador under befäl av kapten A.P. Rille forcerade isen vid Hästö-Busö assisterad av bogserbåten Dragon. Den 5.4. beklagade tidningen att nyheten väckt iver och aktivitet hos den breda publiken – och ilska då inget fartyg anlände.
Tidningen hade inte kunnat motstå frestelsen att publicera ett aprilskämt då första april det året råkade infalla på en av tidningens två publikationsdagar i veckan. Man hade också trott folk skulle inse att det var något lurt med kaptenens namn.
Skämten i medierna har ändrat karaktär under åren.
– Förr handlade det mycket om att lura folk på plats. Det skrevs en nyhet om något som händer eller delas ut på en viss plats en viss tidpunkt. Sedan skrattade man då folk i sin girighet eller nyfikenhet åkte till platsen.
Ett bra skämt ska vara på gränsen till trovärdigt.
– Numera är tidningarnas skämt ofta något som är nära sanningen och med alla kufiska EU-direktiv kan man få allt möjligt att låta som det kunde vara på riktigt.
I skämtet ska det gärna finnas ledtrådar som gör det möjligt för den som är observant att lista ut att det är ett skämt, men ändå vara så pass trovärdigt att man kan luras.
– Ett bra skämt är en spegel av att livet, det är ganska stålligt utan att någon blir sårad.
En annan viktig ingrediens för ett lyckat aprilskämt är att det inte är sårande. Man borde heller inte bli sur för att man blir lurad.
– Ofta blir folk sura för att de känner sig dumma och inte var på sin vakt. Ingen borde få bli arg över skämt på första april, för det är en bakvänd dag och då sker bakvända saker.

Katten som brandinspektör

Det är inte bara nyhetsmedier som luras med läsare, tittare eller lyssnare. I fjol skämtade polisen på sin Facebooksida att de i hemlighet skolat 250 fiskmåsar utrustade med små kameror och mobiltelefon som skulle sköta övervakning från luften.
På Västra Nylands Räddningsverk skämtar man inte regelbundet på första april.
– Något år har personalen vid åttans skiftesbyte kommit tidigare och gömt sig i tvätthallen för brandförmannen så att förmannen trodde att ingen kommit till skiftet, säger kommunikationschef för Västra Nyland Räddningsverk Susanna Vuorinen.
Enligt Vuorinen är det alltid frågan om harmlösa skämt, eftersom alla måste kunna rycka ut inom en minut om larmet går.
– Skämtar räddningsverket på offentliga kanaler måste det vara något som alla förstår är ett skämt eftersom vi är en myndighet. Vi har ingen tradition med aprilskämt, men får se om någon hittar på något fyndigt.
Till exempel hade räddningsverket i Egentliga Finland ett Facebookinlägg i fjol med katten Unto som påstods vara Finlands första brandinspektionskatt. Unto skulle jobba tillsammans med brandinspektören och använda sitt luktsinne i arbetet. Inlägget påminde också allmänheten att kontrollera brandvarnarna för sin egen och husdjurens säkerhet.
På Nylands brigad ordnas inga kollektiva skämt.
– Om någon enhet har interna skämt vet jag inte. Men det kan lätt uppstå risksituationer om man skämtar om farliga saker. Människor har olika sinne för humor och olika förmåga att skilja på allvar och skämt, säger informatör Merja Laaksonen.

ANDRA LÄSER