Ännu ett stämningsdrypande smygäventyr genom pestens Europa

Rasande snygga Requiem trumfar 2019-originalet på alla sätt.

Skådeplatserna är varierade och makalöst detaljerat utsmyckade. Skiftande dygnsförhållanden och vädereffekter bidrar starkt till atmosfären.
Alexander Ekelund
29.10.2022 14:00

Spel: A Plague Tale: Requiem.
Format: Xbox Series X/S, PlayStation 5, PC.
Åldersgräns: 18.
Betyg: 4/5

Spel

A Plague Tale: Requiem. Format: Xbox Series X/S, PlayStation 5, PC. Åldersgräns: 18. Betyg: 4/5
2019 års A Plague Tale: Innocence, från franska Asobo Studio, var ett överraskande stämningsfullt och fängslande smygäventyr genom pestens Europa.
Uppföljaren Requiem tar oss tillbaka till 1300-talet igen och syskonen Amicias och Hugos fortsatta kamp för överlevnad och jakt efter botemedel till den smittade lillebrodern.
Den klassiska uppföljartermen ”Större, bättre, vackrare” ligger nära till hands. Redan Innocence var en teknisk uppvisning för en mindre studio som Asobo, men Requiem tar allt till en ny nivå. Faktiskt en så hög att det kan stå rakryggat jämte vilken AAA-produktion som helst.
Tonvikten ligger återigen på berättelsen och att obemärkt ta sig fram i miljöerna, som med dess olika hinder ofta blir som små pussel i sig. Hot lurar runt varje hörn, dels i form av patrullerande vakter och dels horder av blodtörstande pestråttor som tagit stora områden i besittning. Jämfört med Innocence finns här fler små tricks att ta till för att eliminera eller avleda uppmärksamheten från fiender, vilket öppnar upp de strategiska möjligheterna. Amicias slangbella kan nu prepareras med diverse effekter av olika slag, och även helt nya vapen introduceras.
Requiem fördubblar originalets längd, vilket inte nödvändigtvis bara är av godo eftersom konceptet trots allt har vissa begränsningar. Samtidigt skänker det äventyret en ökad känsla av sammanhang och omfång, vilket ger dess upplösning större genomslagskraft.
Requiem är ett imponerande hantverk som trumfar föregångaren på alla sätt.

ANDRA LÄSER