Hon har sin hobby på jobbet

– Ingåborna är nog väldigt glada över att jag finns här, för det finns inte så många ställen att köpa något på här i Ingå centrum, säger Gun-Britt Ålander.

– Jag är en samlare, jag samlar på dockor och allmogegrejer, säger Gun-Britt Ålander.

Intervju

Hon driver sedan några år tillbaka sin bokföringsfirma i Ingå, och har sitt kontor invid apoteket. Utöver bokföringstjänster säljer hon också antikviteter och loppisprylar.
– Jag är en samlare, jag samlar på dockor och allmogegrejer. När min mamma dog hade vi inte plats för alla grejer så jag började sälja bort av dem, förklarar hon den något udda kombinationen.
Men för Ålander själv är den ändå allt annat än udda. Tvärtom ger antikloppmarknaden henne en social kontakt som ofta saknas i det isolerade bokförarjobbet.
– Det är roligt att ha kundkontakt, för mina bokföringskunder kommer en gång om månaden, om de alls kommer. Det är också ett sätt att bli bekant med Ingåbor, när de kommer in och ser på mina prylar. Jag har några stamkunder som kommer regelbundet för att se vad jag har.
Intresset för allmogeprylar har Ålander själv haft länge. Främst beundrar hon hantverket.
– Människor var så duktiga förr. Då det inte gick att köpa verktyg och annat så gjorde de dem själva i stället, säger hon.
Just verktyg har hon mycket av, och det är också sådant som har god åtgång. Dessutom lär hon sig själv nytt genom sina prylar.
– Jag har stött på många föremål som jag inte vetat vad det är, eller som mina kunder inte vetat vad det är. Det är lärorikt att samla på grejer.
Att det blev Ingå som blev Ålanders nya hemvist och företagsort beror på att hon haft sin fritidsbostad i Degerby i nästan tjugo år och kände till kommunen. Så när kontoret hon hyrde på Drumsö stod inför ett stambyte beslutade hon sig för att flytta västerut. Hon köpte en lägenhet i centrala Ingå men kontorslokalen fick hon leta länge efter. Nu är största delen av hennes kunder från västra Nyland och i februari utökas kapaciteten att ta emot bokföringskunder. Då börjar Ålander samarbeta med nyblivna bokföraren Catrine Hagström, som också är Ingåbo.