En enkel webbsökning ger dig skräckrubriker såsom "Sandra i Lyxfällan hade sex kreditkort" och "Paret levde lyxliv i Las Vegas med kreditkort". Medias sensationsrubriker och ständiga problematiserande kring kreditkortsanvändning har gett upphov till att många svenskar fått en felaktig bild av kreditkort.

Kreditkort kan förvisso locka till sig personer som slarvar med sin ekonomi, men lejonparten av alla kreditkortsanvändare sköter sin ekonomi på ett föredömligt sätt. Mer specifikt är ett kreditkort ett ekonomiskt hjälpmedel som oftast inte tynger din ekonomi, såvida du använder det på rätt sätt.

kreditkortguiden.se kan du jämföra de bästa kreditkorten mot varandra så att du kan identifiera de fördelar som medges, samt välja det kreditkort som lämpar sig bäst för dig. Kreditkortguiden är en oberoende jämförelseportal för kreditkort, och du kan med lätthet jämföra de olika kreditkortens egenskaper via sammanfattande tabeller.

Positiva aspekter med kreditkort

• Du kan delbetala: Nästan alla kreditkortsföretag erbjuder delbetalning, vilket medför att du kan jämna ut din ekonomi över tid. Räntesatsen, eller kostnaden för att låna pengar, är ofta mellan 10 och 25 % årligen, men om du betalar din månadsfaktura i tid tillkommer inga ränteavgifter.

• Du kan handla säkrare: Köp som utförs med kreditkort är säkra; dels då du kan överklaga felaktiga transaktioner i efterhand, och dels då du kan spärra kortet ögonblickligen såvida du tappat bort det eller om kortet stulits.

• Du kan få bonusar och cashback: Många kreditkort erbjuder bonus på samtliga inköp, även de som inte tar plats i utfärdarens näringsverksamhet. Det kreditkort som Komplett utfärdar erbjuder 1 % cashback på samtliga inköp, och 4 % cashback på inköp som genomförs hos Komplett.

• Du kan få rabatter: Ett flertal kreditkort erbjuder rabattprogram, såsom en fast bensinrabatt om 15 öre per liter eller rabatt hos en e-butik som säljer leksaker eller kläder. I somliga fall kan du undersöka vilka e-butiker som du får rabatt hos via en applikation för iOS eller Android.

• Du kan få reseförmåner: Majoriteten av alla kreditkort inkluderar en kostnadsfri reseförsäkring, och många av de resekort som finns på den svenska marknaden, likt det som Norwegian Bank utfärdar, ger dig tillgång till flygplatslounger samt Concierge service.

• Kostnadsfria försäkringar inkluderas: Shoppingförsäkringar likt leveransgaranti, lägsta priset-garanti samt en förlängd allriskförsäkring inkluderas i många av de kreditkort som är nischade gentemot shopping och/eller bonus.

• Du får en bättre översikt gällande din privatekonomi: Samtliga inköp som utförs med kreditkortet samlas på en månadsfaktura, som du logiskt nog får ta del av månatligen. Tack vare det kan du se över dina inköp på ett enkelt sätt, samt identifiera kostnadsposter som du kan dra in på.

Så använder du ett kreditkort på rätt sätt

De sex råd som anges nedan är behjälpliga för att du ska maximera de fördelar som kreditkortsanvändning medger.

• Betala dina månadsfakturor i tid: Om du betalar hela det belopp som anges på månadsfakturan tillkommer inga extra kostnader, likt ränte- eller förseningsavgifter.

• Skaffa e-faktura: Ett antal kreditkortsutfärdare tillämpar aviavgifter om cirka 30 till 50 kronor månatligen, vilket innebär att den effektiva räntesatsen blir högre. Om du meddelar att du vill betala via autogiro eller e-faktura tillkommer inga extra avgifter vid fakturautskick.

• Låna pengar kortsiktigt: Kreditkort ska användas för att lösa tillfälliga kostnadsposter, likt en bilreparation så att du kan ta dig till jobbet, eller ett busskort så att du kan ta dig till din studieplats. Det är dock en dålig idé att låna större summor pengar med ett kreditkort; dels då räntesatsen är hög, och dels då du kan få svårt att ta nya lån.

• Handla inga onödiga produkter: Även om en fast bonussats tillämpas måste du fortfarande betala tillbaka dina inköp, så att kunna spara pengar genom att handla saker du egentligen inte behöver är ohållbart i längden. Över 100 000 svenskar befinner sig i en skuldfälla, skriver Aftonbladet. Denna aspekt är därför extra viktig.

• Skaffa inte får många kreditkort: Banker och andra kreditinstitut höjer på ögonbrynen och beviljar mer sällan lån till personer som har för många kreditkort, då du i praktiken kan låna stora belopp på samtliga kreditkort utan att banken kan protestera. Skaffa bara de kreditkort som är nödvändiga för att du ska kunna maximera de fördelar som medges med ett kreditkort.

• Ha valutapåslaget i åtanke: Om du handlar produkter utomlands, på exempelvis den amerikanska delen av Amazon, och betalar med en annan valuta än den svenska, kan en valutaväxlingsavgift tillkomma. Om valutapåslaget är 2 % och bonussatsen 1 % är det bättre att du istället handlar hos en svensk e-butik.