Kyrkslätt ser över sina röstningsområden

Det är ännu en rätt lång tid till nästa val, men i Kyrkslätt funderar man redan på hur röstningen skall ordnas i framtiden.

Senast har uppdelningen av röstningsområden ändrats för knappt 20 år sedan. Efter det har kommunen vuxit märkbart och i olika takt i de olika delarna av kommunen. På valdagen är det trångt i vissa vallokaler, till exempel i Masaby och Hindersby. Vid de största vallokalerna har valfunktionärernas arbetsbörda, enligt respons efter valdagen, vuxit sig oskäligt stor.

I kommunen har man utarbetat ett förslag om nya röstningsområden och om namnbyte på två områden.

Det område som har vuxit till det största röstningsområdet, Masaby, ska enligt förslaget delas i två delar så att Sundsberg blir ett nytt röstningsområde. Den nya vallokalen skulle vara i Kartanonrannan koulu.

Efter förändringen skulle det finnas åtta röstningsområden i Kyrkslätt. Det skulle bli små förändringar i tre av de gamla röstningsområdena.

Det föreslås att två områden får annat namn: Hindersby skulle bli Tolls och Porkala skulle i framtiden vara Kantvik.

Ändringar i röstningsområdena måste lämnas in till magistraten inom april för att de kan träda i kraft i oktober samma år.

Följande val är som det nu ser ut kommunalvalet år 2021, om inte förtida riksdagsval ordnas. I årets riksdagsval gavs det drygt 21 000 röster i Kyrkslätt. Ungefär en tredjedel av de röstberättigade förhandsröstar.

Kyrkslätts centralvalnämnd behandlar frågan 3.9.

ANDRA LÄSER