Musik vid havet bjuder på klimatförändringen i musik och mimik

Festivalen Musik vid havet, som i år haft temat ritual, tog i söndags fasta på vardagens rutiner, som blir ett slags ritualer. Med cirkuskonst och musik lyfte artisterna genom en återkommande ritual fram klimatförändringen och dess konsekvenser.

I söndags ordnades den sedvanliga familjekonserten inom festivalen Musik vid havet, denna gång i kulturcentrum Holken i Täkter.
24.08.2021 11:35
I söndags ordnades den sedvanliga familjekonserten inom festivalen Musik vid havet, denna gång i kulturcentrum Holken i Täkter. Festivalens konstnärliga ledare Jan Söderblom hälsade publiken välkommen och pratade om vardagliga rutiner som obemärkt blir till en sorts ritual. Som exempel gav han rutinen att hänga upp tvättade strumpor på tork. Den ritualen kan få en annan betydelse ifall bakgrunden som den speglas mot förändras. Hur känns det att hänga upp strumpor efter någon närståendes död, eller med ett nyfött barn på armen, eller med en skilsmässa i bakfickan? Med avstamp i dessa tankar vände vi blicken mot konserten som kretsade kring vardagens ritualer och innehöll både cirkuskonst, mimik och musik.
Jacintha Damström är en multiartist med många strängar på sin lyra. Hon är en mångsidig konstnär inom såväl cirkuskonst som musik med tvärflöjt som huvudinstrument och sång som biinstrument. Hon är specialist på att blanda den klassiska musiken med fysiskt skådespeleri och dans. Gustav Nyström är pianist och kompositör och är verksam både nationellt och internationellt. Han undervisar, ackompanjerar och ger konserter.
Söndagens konsert var en helhet där clownen Damström, med sin icke verbala gestaltning, framförde en berättelse med förtecken av klimatförändringen. Historian följde ett mönster likt en loop, där årstidscyklerna var det återkommande temat. Till en början var sommaren vacker och varm och vintern fylld av snölekar och snögubbar.

ANDRA LÄSER