Finland toppar fortfarande den nordiska statistiken för dödliga trafikolyckor

Coronakrisen och de minskade trafikmängderna har inte minskat på dödsfallen i trafiken.

Enligt Trafikskyddet har 202 personer dött i trafiken i år. Finland toppar den nordiska statistiken på trafikolyckor med dödlig utgång.
Över 200 finländare miste livet i trafiken år 2020. Det visar Statistikcentralens och Trafikskyddets förhandsuppgifter. Finland toppar fortfarande den nordiska statistiken på trafikolyckor med dödlig utgång.
Trots att trafikmängderna minskade år 2020 med 10 procent på grund av alla restriktioner under coronakrisen har antalet dödsfall i trafiken inte sjunkit.
Enligt Trafikskyddet har 202 personer dött i trafiken år 2020 i jämförelse med 204 dödsfall året innan. Den finska utvecklingstrenden avviker markant från de övriga nordiska länderna.
"När antalet dödsolyckor ställs i relation till befolkningsmängden har Finland dubbelt så många dödsolyckor än Norge och Sverige och betydligt fler dödsfall än Danmark", säger forskningschef Juha Valtonen på Trafikskyddet i ett pressmeddelande.
Finland har haft som mål att halvera antalet dödsolyckor i trafiken de senaste tio åren. Målet hade förutsatt högst 136 dödsfall i år.
Antalet personskador i trafiken minskade däremot med cirka 11 procent år 2020. Andelen skadade fotgängare minskade med 20 procent.
Trafikskyddet efterlyser målmedvetna, riktade åtgärder för att minska på antalet dödsfall i trafiken.

ANDRA LÄSER