Alla stuvare permitteras i fyra veckor

Hangö Stevedoring och facket har förhandlat fram en ny modell för permitteringar. Alla stuvare drabbas i kortare perioder fram till slutet av 2018.

Samarbetsförhandlingar. Förlorad trafik gör att Hangö Stevedoring förhandlar och permitterar.

I början av veckan var budet att 25 stuvare vid hamnoperatören Hangö Stevedoring skulle ha permitterats i fjorton månader från och med den 25 september.

Permitteringarna var ett resultat av vårens samarbetsförhandlingar, vilka avslutades som resultatlösa. I praktiken kunde de permitterade ha sagts upp efter det, eftersom permitteringarna var så långa.

– Om vi inte får ersättande trafik till den vi förlorat, finns det inte jobb, sade bolagets vd Esa Torstensson då.

Olagliga förhandlingar?

Det har förekommit rykten om att permitteringarna som gäller stuvarna skulle vara olagliga.

Stuvarnas huvudförtroendeman Dennis Finnberg tillbakavisade i tisdags uppgifterna om laglighet, men sade att man nog utreder om permitteringarna följer kollektivavtalet till punkt och pricka. Man vädjade också till arbetsgivaren att de långvariga permitteringarna skulle mildras.

I onsdags meddelade Finnberg att permitteringarna ändrat så att de omfattar samtliga fast anställda stuvare (121 + 8 personer i verkstaden) i stället för enbart 25 stuvare. Permitteringarna sker i grupper om cirka 25 personer åt gånger i fyra veckors tid i ett roterande system. Tiden är fortfarande densamma, fram till slutet av 2018.

– Det här är ändå ett mer rättvist system, eftersom det tidigare hade drabbat vissa enskilda anställda extra hårt. Dessutom är det ju möjligt att situationen hinner ändra under den tid som permitteringarna varar, säger Finnberg.

Enligt uppgift skall arbetsgivaren hålla en information för stuvarna i morgon (14.9).

Nya förhandlingar för arbetsledarna

Förutom stuvarna har också arbetsledarna varit permitterade, och nu pågår nya samarbetsförhandlingar inför nästa år.

– Permitteringarna har varit i kraft sedan i våras, och berört alla utom huvudförtroendemannen och arbetarskyddets ordförande, säger arbetsledarnas huvudförtroendeman Pertti Ruuska.

Arbetsledarna hör till fackföreningen Pro, medan stuvarna hör till AKT.

ANDRA LÄSER