Bekant koncept i ny underhållande förklädnad

Mycket är sig likt när sjukhussimulator kliver in i universitetsvärlden.

Humorn är fortfarande konstant närvarande, men saknar viss udd jämfört med sist.
Alexander Ekelund
20.08.2022 16:12

Two Point Campus. Format: Xbox Series X/S, Xbox One, PlayStation 4/5, Nintendo Switch, PC. Åldersgräns: 3. Betyg: 3/5.

Two Point Campus, en sorts förhärligad ompaketering av förrförra årets Two Point Hospital (i sin tur en spirituell uppföljare till 90-talsspelet Theme Hospital), är exakt vad det ser ut att vara: en ”micro management”-simulator där man istället för att bygga och driva sjukhus ska bygga och driva universitet.
Jag befarade att det skulle kännas alltför likt och begränsat, men tack vare mer detaljerade bygg- och utvecklingsmöjligheter, alternativa inriktningar på skolorna och diverse nya funktioner har Two Point Campus det klara övertaget.
Allt är som vanligt en balansakt. Ekonomin ska gå ihop och alla anställda och elever hållas harmoniska, mätta och motiverade. Det är liksom inte bara att smälla upp några klassrum, anställa en bunt lärare och hoppas på det bästa: lokalerna måste vara ändamålsenligt planerade, precis rätt tempererade och inhysa goda möjligheter till allt i från fritidsaktiviteter och återhämtning till personlig hygien. Det är ett ständigt, men underhållande, fixande och trixande.
Även om det finns utstakade mål att sträva mot står och faller hållbarheten i slutändan mest med hur länge upplägget stimulerar en. Svaret lär variera från person till person, men vid det laget har man garanterat fått otaliga timmars underhållning innanför universitetsväggarna.
Visst är mycket sig likt för den som kan sitt Two Point Hospital utan och innan, men skoltemat är en perfekt matchning som ger konceptet ny fräschör.
Inget revolutionerande – men ett säkert kort för fans av speltypen.