Ingå jobbar fram nya sätt att få smidiga skjutsar till byarna

Ingå utvecklar sin kollektivtrafik i ett nytt projekt som får pengar av staten. Målet är en smidig och flexibel digitalt koordinerad anropstaxi.

Ingå utvecklar sin interna kollektivtrafik och anropstaxin i ett nytt projekt.
15.02.2022 09:30 UPPDATERAD 15.02.2022 12:48
Ett mellanting mellan taxi och bussturer. Så förklarar Ingås logistiker Juha Heikkinen den service som Ingå ska utveckla i ett nytt projekt. Målet är ett system där kunden kan beställa skjuts av kommunen till exempel för att uträtta ärenden eller ta sig till sin hobby. Beställningen görs via ett digitalt system som koordinerar kundernas skjutsar och tillgängliga bussar och minibussar i kommunen. Skjutsen betalas med resekort, mobilbiljetter eller kontant.
– Systemet ger oss möjlighet att utnyttja till exempel skolskjutsar och andra skjutsar effektivt hela dagen. Vårt mål är särskilt att göra anslutningstrafiken från byarna till bussar mot Helsingforsregionen smidigare, speciellt nu då taxibilarna har försvunnit från många mindre orter, säger Heikkinen.
Redan i dag erbjuder Ingå anropstaxi men de beställningarna görs per telefon direkt till chauffören, som inte har en helhetsbild över lediga bilar eller kundbehovet. Under pilotprojektet ska alla bilar förses med läsplattor där chaufförerna kan se vilka rutter som har fått beställningar och vilka bilar som ska köra rutten.

ANDRA LÄSER