Kockframgångar sätter Raseborg på matkartan

Mat Kocklandslagets fina framgångar ger trovärdighet åt Raseborg som matregion. Det lokala matlivet har numera en bred bas som står stadigt även om landslaget byter hemort.

Bra. Kocklandslagets framgångar ger trovärdighet åt Raseborg som matregion.

Samarbetet inleddes 2010. Nils-Gustav Höglund hade återvänt till Finland för att starta en ny organisation för kocklandslaget. Eftersom han var bosatt i Fiskars frågade Höglund om Raseborg kunde vara hemort för laget och skaffa fram ett kök för laget att träna i.

Dåvarande stadsdirektören Mårten Johansson behövde inte lång tid att fundera.

– Jag tyckte att det var en bra sak som passade ihop med stadens strategi om att utveckla Raseborg och Västnyland som matregion, säger han.

Träningslokal av toppklass

I Axxells tidigare skolbyggnad vid Pumpviken fanns ett kök som landslaget kunde hyra. Under alla sex år har landslaget samlats i köket vart tredje veckoslut för att träna. Inför de stora tävlingarna har laget träffats oftare.

Köket har varit ypperligt för detta ändamål. Också enligt svenska stjärnkocken och gastronomiprofessorn Gerd Klöztke, som har fungerat som coach för det finländska laget.

– Klötzke har sagt att det här är de bästa träningsmöjligheterna som kocklandslagen i Norden har. Det är rymliga och mångsidiga utrymmen med tillgång till kyl- och fryslager, säger Mårten Johansson.

Trångt i täten

Den ambitiösa målsättningen när landslagssatsningen startade var guld i OS i Erfurt 2016. Det blev silver, vilket Mårten Johansson ser som en fin belöning för hårt arbete.

– Det är trångt i toppen. I totaltävlingen förlorade vi mot segrande Singapore med en halv poäng.

Topplaceringarna har givetvis betydelse för de medverkande kockarna och deras restauranger. Också här kan Raseborg och Västnyland slå sig för bröstet. Johansson räknar till tre kocklejon från regionen. Filip Langhoff var den första. Samuel Mikander från Köttkontrollen i Karis och Jarkko Pulkkinen som jobbat på Nixu Knichters restauranger i Hangö är de två andra som ingått i lagets senaste uppsättning.

Mycket i utbyte

Som sekreterare för organisationen har Mårten Johansson följt med landslagets arbete och också tagit hand om den statliga finansieringen.

Landets livsmedelsindustri är liten. Att hitta sponsorer redo att förbinda sig var i början inte det lättaste. Det landslaget har kunnat erbjuda sina sponsorer i utbyte är kulinarisk trovärdighet för sina produkter, en trovärdighet som stärkts av framgångarna.

Johansson tycker att samma bytesaffär gäller för regionen.

– Kocklandslagets närvaro har gett regionen trovärdighet och kontakter, också till skolorna Axxell och Novia.

Ambitiösa kockstuderande från Axxell har haft möjlighet att vara lagets assistenter, medan ett trettiotal studerande varit involverade i serveringen under övningsmiddagarna. Kontakten med toppen inom kockvärlden har också varit av betydelse för skolans marknadsföring.

Också för Novias olika matsatsningar, senast FM i mathantverk, har landslagets närvaro inneburit inspiration och kontakter.

– När man från ministeriet besökte FM-tävlingarna var man imponerad över aktiviteten på matsidan inom regionen. Det är en process som vänt blickarna hitåt.

Nytt samarbete

I och med att kocklandslaget kom till Raseborg var Johansson själv med och startade föreningen Gastro Nostra som genom olika punktinsatser gett den lokala matindustrin mera substans, flera leverantörer och produkter. Föreningen har bland annat ordnat korvkurser för regionens köttproducenter, lobbat för att få närproducerad mat till de stora kedjorna och försökt främja samarbetet mellan restaurangerna.

– De sju restauranger som har ordnat gemensamma middagar gick nyligen samman och bildade Raseborgs köksmästare. Det här är mycket positivt..

Lämnar Raseborg?

Nils-Gustav Höglund lämnar sitt uppdrag som kocklandslagets verksamhetsledare vid årsskiftet. Om Raseborg fortsätter som lagets hemort är oklart. Blickar har riktats mot Helsingfors. Mårten Johansson ser inte en eventuell flytt som någon katastrof.

– Det är förstås roligt om laget kan vara kvar här. Men det som byggts upp går vidare oberoende, och hittar nya former. Våra restauranger vet att det går att få deltagare med i kocklandslaget och att det ger möjligheter.

Den västnyländska livsmedelsbranschen har fått en större volym och bredd, med bland annat mikrobryggerier och osttillverkare.

– Vi har etablerat kontakter och byggt upp nätverk som inte försvinner även om kocklandslaget flyttar till en annan ort.

ANDRA LÄSER