Bra genrep i Kyrkslätt av handbollsdamerna – ”Men i kvalet blir det tufft”

De finländska handbollsdamerna fick en bra generalrepetition inför det stundande VM-kvalet. På tisdag kväll vann man med klar marginal, 36–21,  i Kyrkslätt över Estland. På torsdag kväll börjar kvalet. "Där slår vi nog ur underläge", sade tränaren Tomas Westerlund.

Maja Sannholm och Finland vann klart över Estland i Kyrkslätt.
Thomas Sundströmthomas.sundstrom@vastranyland.fi
01.11.2022 21:37 UPPDATERAD 02.11.2022 09:17
Det finländska damlandslaget är inte bortskämt med att spela hemmamatcher, men på tisdagen var det dags i den nya hallen i skolcentret i Kyrkslätt.  Inför välfyllda läktare vann Finland med klar marginal.
– Det var roligt att spela här och roligt med mycket publik, sade Maja Sannholm efteråt.
Till vardags representerar hon Kyrkslätt IF, men KyIF spelar sina matcher i bombskyddet.
– Den här hallen var nog ny för oss alla, sade Emilia Karell, KyIF-spelare också hon.

VM-kval på torsdag

De finländska handbollsdamerna förberedde sig för det stundande VM-kvalet. Där möter man Österrike i ett dubbelmöte – på torsdag kväll spelar man borta och på söndagen hemma i Vanda.
Tomas Westerlund räknar med en tuff uppgift i VM-kvalet.
Det sammanlagda resultatet avgör sedan vilket lag som går till det egentliga kvalskedet.
– Det är klart att Österrike är ett riktigt tufft lag, vi slår ur underläge och det ordentligt. Men jag hoppas vi kan störa dem så mycket som möjligt, sade Tomas Westerlund.
– Framför allt gäller det att få stopp på kontringarna, dem är Österrike riktigt bra på.

Klar seger

Mot Estland var Finland steget före i det mesta. Hemmasegern skrevs till 36–21 efter bland annat fyra mål av Emilia Karell och två av Maja Sannholm.
Emilia Karell gjorde fyra mål mot Estland.
– Förstår är det roligt att vinna en match och det fanns bra saker, men överlag var det ingen höjdare. Ida Lökström spelade bra i målet, men i försvaret släpper vi fram motståndaren alltför enkelt. Där måste vi skärpa oss, för mot Österrike blir det något helt annat, sade Tomas Westerlund.
Klar etta i Estland var Alina Molkova som stod för nio mål. Laget leddes av  Taavi Tibar, välbekant från sin tid i Sjundeå IF.

Finland–Estland 36–21 (17–9)

Finland: Ella Holopainen 5, Matilda Peitsaro 5, Emilia Karell 4, Lotta Kulju 4, Nicolina Fredriksson 3, Ellen Voutilainen 3, Anna Westerlund 3, Sara Sandelin 2, Maja Sannholm 2, Ella Valkamo 2, Linn Wentzel 2, Johanna Hilli 1

ANDRA LÄSER