Simskola på roligt allvar

Hur räddar du en person från vattnet? Hur fungerar ett nödsamtal? Och hur kan något så kul som klädsim vara så tungt? Det är frågor som besvaras under simskolan Junior Lifesaver i Ekenäs simhall.

Allvar på skoj. Roni Holmroos och Ina Fagerstedt övar på att flyta med kläder på. De är båda glada att de deltar i livräddningssimskolan i Ekenäs simhall.
01.05.2016 10:00
Det ena plasket efter det andra ljuder genom simhallen då deltagarna i Junior Lifesaver-kursen hoppar i vattnet i den djupare änden av 25-metersbassängen. På schemat står klädsim, vilket snabbt visar sig vara svårare än väntat.
– Okej, nu får ni dyka rakt ner, ropar simhallsövervakare Hannelie Fröberg och i egen lugn takt pressar de sig en efter en neråt mot bottnen.
Det blir plötsligt ännu tydligare vad det innebär att hamna i vattnet med kläderna på, om olyckan är framme och man är oförberedd.

Lekfull livräddning

Junior Lifesaver är en simskola med fokus på livräddning, för barn över tio år. För några veckor sedan startade den första Junior Lifesaver-skolan i Ekenäs under ledning av Hannelie Fröberg.
– Det är alltså en simskola inriktad på livräddning, det vill säga hur du räddar, hur man ringer till 112 och så vidare, förklarar hon.
Trots att tyngdpunkten ligger på livräddning är målet med kursen inte i första hand själva räddandet. Eftersom deltagarna är barn är det viktigt att göra det klart att det är en övning, inte blodigt allvar, tycker Fröberg.
– Vi simmar med kläder på, övar med flytvästar men vi lyfter också från vattnet och sådant. Jag försöker se till att vi gör olika saker varje gång.
– Målet är att lära sig att trots att du kanske inte själv vet exakt hur du ska rädda någon så vet du hur du ska agera och ringa nödnumret.
Kursen fyller en funktion också för vuxna, tror Fröberg.
– Det kan också kännas bättre för en förälder att låta barnet gå ensamt till stranden om man vet att säkerhetsregler och sådant finns i bakhuvudet.

Roligare än vanlig simskola

Plaskandet fortsätter när Fröberg instruerar sina adepter i hur man kan göra en flytande luftkudde av sina kläder, för att underlätta en potentiellt långvarig vistelse i vattnet.
Det är bland annat sådana knep som gjort både Roni Holmroos och Ina Fagerstedt väldigt nöjda med Junior Lifesaver.
– Jag har tidigare gått i vanlig simskola, men det här är nog mycket roligt, säger Holmroos.
Roligare än den vanligare, tycker han. Bägge är överens om att det är en nyttig kurs.
– Det är viktigt att lära sig livräddning, konstaterar Fagerstedt.
– Det tyngsta har varit att simma med kläder på.
Holmroos tycker å sin sida att det tyngsta varit att öva på att lyfta folk från vattnet, det vill säga det första ledet i livräddningen från vattnet.
– Det roligaste var att pumpa på folk, säger han, och menar hjärt- och lungräddning.

"Finländare ganska lugna"

På sidan av bassängen står simhallens praktikant Ida-Maria Grandell och följer med. För henne är det ett ypperligt tillägg till hennes simlärarutbildning att närvara vid Fröbergs kurs.
– Det är viktiga saker som måste uppmärksammas. Och det är kul att följa med samma grupp en hel kurs, man får se hur de utvecklas.
Hon är säker på att erfarenheterna från Junior Lifesaver kommer att komma väl till pass i framtiden. På idrottsledarlinjen vid Solvalla har Grandell utbildats i första hjälpen, men inte specifikt i livräddning ur vatten, en kunskap som inte alltför många människor besitter. Hon tycker att ju fler som lär sig desto bättre.
En åsikt som Fröberg såklart håller med om. Hon har jobbat som simhallsövervakare i fem år, och håller också i trådarna för badvaktandet vi Stallörens badkomplex "Simmis". Hon leder övningar och förbereder badvakterna innan säsongen, men hennes förtroende för finländarnas vett och etikett i vattnet är högt, så länge alkohol inte är inblandat.
– Nog måste man ibland säga till då någon härjar på Simmis eller i simhallen, till exempel då någon åker med huvudet före i rutschkanan.
– Men vi finländare är ju som vi är, så för det mesta förstår folk att ta det lugnt och försätter sig inte i farliga situationer. Som tur är har jag aldrig själv behövt lyfta någon ur vattnet, men det känns bra att ha färdigheten.

Ny kurs på hösten

Den nu pågående kursen är alltså den första i sitt slag i Ekenäs simhall. Deltagarantalet är åtta stycken, i åldrar mellan tio och femton, som kommer till simhallen en gång i veckan i tio veckor. Tanken är att det blir en omgång Junior Lifesaver till på hösten, så det gäller att hålla ögonen öppna om man är vill delta, säger Fröberg.
– Vi kommer inte i det här skedet att ordna något på stränderna i sommar, men på hösten blir det en kurs igen bara intresset finns.
Både Roni Holmroos och Ina Fagerstedt rekommenderar kursen.
– Jag skulle nog komma en gång till i alla fall, säger Holmroos, innan han hoppar ner i bassängen igen.