THL: Fortfarande många coronapatienter som får sjukhusvård

Coronaviruspandemin visar ännu inga tecken på att avta i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

THL har offentliggjort information om coronaläget i Finland.
07.04.2022 14:25
På torsdagen skriver Institutet för hälsa och välfärd på sin webbsida att coronaviruspandemin ännu inte visar tecken på att avta i Finland. THL skriver också att antalet coronapatienter som får sjukhusvård fortfarande håller en hög nivå. "Specialistvårdens och primärvårdens sammanlagda patientantal har hållits på en hög nivå sedan årsskiftet", skriver THL.
THL uppger också att, enligt söndagens (3.4) siffror, fick 425 coronapatienter specialistvård i Finland. 44 av dem var på intensivavdelningar och 381 på övriga bäddavdelningar. THL konstaterar också att patientantalet på intensivavdelningarna minskade i slutet av januari och har efter det rört sig kring 30–50 patienter.
Mellan den 21 mars och den 3 april kom sammanlagt 853 nya coronapatienter till specialistvården, uppger THL. I går (6.4) hade primärvården sammanlagt 591 coronapatienter.
THL skriver också att till och med i söndags hade sammanlagt 3 252 coronarelaterade dödsfall registrerats. Under de två senaste veckorna (21.3–3.4) har 406 dödsfall registrerats. Det kan jämföras med att 275 dödsfall registrerades under den föregående tvåveckorsperioden.
– Dödsfallen har ökat på ett mycket tråkigt sätt. De är mycket beklagliga men de förklaras av antalet coronafall. Dödsfall är ovanliga men då det är fler smittfall blir också dödsfallen fler, säger hälsosäkerhetschef Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd till HBL.
Sett till hela pandemin är medianåldern på dem som där 83 år, skriver THL på sin webbsida. THL uppger också att över 87 procent av alla finländare som har fyllt 18 år haft fått två coronavaccindoser. 63 procent har fått tre doser.

ANDRA LÄSER