Bokkalaset firar 20-årsjubileum

Det klassiska kulturevenemanget Bokkalaset är tillbaka i år med annorlunda arrangemang. Bokkalasets tema kommer i år att handla om minnen.

Det har gått 20 år sedan det första Bokkalaset ordnades i Ekenäs.
– Tanken var ett engångsevenemang som skulle ordnas, men det var omtyckt av publiken och sedan dess har det rullat på, berättar kultursekreterare Lotta Lerviks. Evenemanget går av stapeln den 4-9 november.
I år har bokkalaset minnen som tema. Temat kommer att behandlas från flera olika perspektiv.
Bokkalaset har ordnats på olika platser under dess historia. Sigurd Snåresalen har varit en plats där Bokkalaset har ordnats tidigare och efter en fem års paus från Snåresalen återvänder Bokkalaset dit för att koppla det till deras tema: minnen.
– Snåresalen har också en charm i sig själv, motiverar Lotta Lervik. Tidigare har evenemanget ordnats i bland annat restauranger.
Under Bokkalaset kommer publiken att få ta del av en varierande mängd författare och artister. Bland annat Jeanette Björkqvist, Marcus Rosenlund och Tove Virta kommer att delta i bokkalaset.

Annorlunda arrangemang i år

Under de senaste fem åren har Bokkalaset hållit ungefär samma mönster men på grund av den rådande coronakrisen kommer Bokkalaset att få en något annorlunda form i år.
– Beror lite på hur situationen utvecklas ännu, men en del av evenemanget kommer att strömmas inför publik, säger Lerviks.
Bland annat Yle Västnyland har programpunkter som kommer att strömmas oberoende restriktioner i publikmängd. Genom att strömma evenemanget hoppas man nå ut till en bredare publik.
Bokkalaset hoppas också på utländska deltagare från de övriga nordiska länderna, men Lotta Lerviks vågar inte gå ut med några namn ännu.

Fler deltagare varje år

Varje år lockar Bokkalaset fler besökare. Speciellt de öppna programmen har lockat fler människor varje år, säger Lerviks. Programmet ordnas också i skolorna i Raseborg, där målet är att eleverna ska få träffa en författare eller illustratör.
Västnyländska kultursamfundet fungerar som huvudarrangör för Barnens och de ungas Bokkalas, BUK. Barnens och de ungas Bokkalas ordnas för den åttonde gången.

ANDRA LÄSER