Hans medfödda skada försvårar resan till att bli sig själv: "Finns stora problem i transvården i Finland"

Att vara född i fel kropp är inte lätt. Att försöka åtgärda saken och samtidigt ha en komplicerad medicinsk historia gör det ännu svårare. Inför Raseborg pride har VN träffat en raseborgare som bara vill bli behandlad som en vanlig kille.

Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
24.08.2022 06:33 UPPDATERAD 24.08.2022 08:08
– Jag var ungefär elva år när det började komma tankar. Jag märkte att puberteten var på g och att alla flickor var helt okej med förändringarna, eller också brydde de sig inte. Och jag tänkte bara "nu händer det saker som jag inte vill att ska hända".
Oscar, 20, sitter uppflugen på en barstol i föräldrahemmet i Raseborg. Han är klädd i en lös t-shirt med Iron Maiden-tryck. Håret är kortklippt. Oscar heter egentligen något annat. Att han får vara anonym är förutsättningen för att han går med på att berätta om sina erfarenheter av att växa upp som kille i en tjejkropp.
Å ena sidan handlar det om att han vill kunna göra en nystart när han åker för att studera. Han vill inte att den här intervjun är det första som dyker upp när folk googlar hans namn i framtiden.