Kivi-opera uruppförs på Sjundeåfestival

Lauri Kilpiö har komponerat en kammaropera som baserar sig på dikter av Aleksis Kivi. Beställningen är gjord av festivalen Lux Musicae i Sjundeå.

Övningarna för kammaroperan Mustan veden yli (Över svarta vatten) är i full gång. Kapellmästare Taavi Oramo, musikerna Emil Holmström (piano), Mikko Raasakka (klarinetter), Markus Hohti (cello) och Antti Ohenoja (slagverk) och solisterna Tuuli Lindeberg (sopran) och Jussi Lehtipuu (baryton), övar in verket etappvis under de närmaste veckorna.
– Men största delen av helheten övar vi in på plats och ställe samma vecka då operan ska uruppföras, säger Oramo.
Uruppförandet sker på Borgvik fredagen den 16 november klockan 19. En andra föreställning ges lördagen den 17 november klockan 17. Verket är ungefär en timme långt.
– Det verkar lovande. Det är en mycket symbolisk berättelse om att längta bort, säger Oramo.
Arja Alho, styrelsemedlem i föreningen Siuntio soi som ordnar festivalen, säger att beslutet att beställa ett verk har fattats för många år sedan.
– Först var tanken att det skulle bli ett verk som baserar sig på pjäsen Leo och Liina, men nu baserar det sig på många av Kivis dikter. Verket innehåller en allegori till flyktingströmmarna i Europa, säger hon.

Mångsidigt program

Temat för årets Lux Musicae är Skaldeliv. Utöver den nyskrivna operan bjuder festivalen på konserter med artister som Jorma Hynninen, Jussi Lehtipuu, Sirja Nironen, Anna-Maaria Oramo och Roman Chlada. Duon Mimmit, som består av Pauliina Lerce och Hannamari Vallila, ger en konsert för barnfamiljer på Lepopirtti söndagen den 18 november klockan 14. På repertoaren står sånger från duons skiva Ystävyys (Vänskap), som valdes till årets barnskiva i fjol.
Lux Musicae äger rum den 16–18 november men redan den 27 oktober tar man en tjuvstart med Iiro Rantalas jazzkonsert i Pickala golfrestaurang. Lux Musicae samarbetar också med evenemanget Nylands vildmarkseldar, som i år tänds i Sjundeå. Helsinki brass-kvartetten deltar i evenemanget, som ordnas den 17 november.
ANDRA LÄSER