Ledare: Valrysare både nationellt och lokalt

Riksdagsvalet blir en riktig nagelbitare. Det är jämnt i toppen och vem som helst kan bli valvinnare.

LedareMarina Holmbergmarina.holmberg@vastranyland.fi
30.03.2023 19:14 UPPDATERAD 30.03.2023 20:14
Det är många som bänkar sig framför tv:n på söndagskvällen för att ser hur det går i riksdagsvalet. De senaste opinionsmätningarna ger vid handen att det är upplagt för en verklig rysare. Samlingspartiet, SDP och Sannfinländarna har alla ungefär lika stort stöd. HS mätning, som publicerades i tisdags, placerade Samlingspartiet som etta, med 19,8 procent av rösterna, medan Sannfinländarna och SDP var jämnstarka med ett understöd på 19,2 procent. I Yles mätning som publicerades i torsdags är Samlingspartiet och Sannfinländarna lika stora medan SDP kommer på tredje plats.  
Samlingspartiet är det parti som lett gallupmätningarna under en lång period. Det kan mycket väl gå så att det är Petteri Orpo som kan utropa sig och sitt parti som valvinnare på söndagskvällen.  Enligt Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet, har partiet en väljarkår som går och röstar flitigt och det talar för en valseger.
Med jämnt i toppen kommer det att bli oerhört spännande att se hur mandaten i riksdagen fördelar sig.  Det har vi ett färskt exempel på från valet för åtta år sedan. Centern var då det största partiet, Samlingspartiet hade det näststörsta understödet medan Sannfinländarna kom på tredje plats. Men Sannfinländarna hade ett mandat mer i riksdagen än Samlingspartiet.

ANDRA LÄSER