Spelrecension: Mästerlig nyversion av gammal Gamecube-klassiker

Älskade Metroid Prime håller fanan högt 21 år senare.

Metroid Prime påminner om en vanlig förstapersonsskjutare i actionsekvenserna, men har överlag en tonvikt på problemlösning och utforskning.
18.03.2023 17:03

Spel: Metroid Prime: Remastered
Format: Nintendo Switch
Åldersgräns: 12, Betyg: 5/5

I en bransch där det inte är ovanligt att få vänta flera år mellan ett spels utannonsering och faktiska lansering är det alltid lika uppfriskande med överraskningssläpp. När Nintendo under en direktsändning på Youtube plötsligt utannonserade Metroid Prime: Remastered, och i samma andetag gjorde det tillgängligt för köp, var lyckan total för alla Switch-ägare med ett uppdämt Metroid Prime-behov.
Okej, det blev inte den kompletta trilogisamling som många hoppats på efter de senaste årens rykten (inte än, åtminstone). Men den positiva nyheten är att spelet vi faktiskt får – originalet, det som allt en gång började med – rustats upp i en omfattning som få, om ens någon, räknat med.
Ordet ”Remastered” ska man inte fästa någon särskild vikt vid, då den grafiska uppgraderingen i realiteten motsvarar vilken fullskalig ”remake” som helst. Varenda liten synbar yta, detalj och effekt har bytts ut och fräschats upp med ny grafik av absoluta toppklass – och allt flyter dessutom som en dröm.
Att utforska den mystiska utomjordiska planeten Tallon IV med Samus Aran och hennes ikoniska förmågor (som att kunna rulla ihop sig till en liten boll), är imponerande nog en lika uppslukande upplevelse i dag som för 21 år sedan. Den minutiöst konstruerade spelvärlden, fylld till brädden med faror, okända objekt att scanna av, föremål att hitta och nya stämningsdrypande områden att upptäcka, har fortfarande något alldeles speciellt.
En på alla sätt värdig nyversion av en fint åldrad klassiker.