Viktigt år i ligan för Källman

– Det är klart att jag ännu är ung och har tid på mig, men det här året är viktigt. Jag hoppas att jag kan ta flera steg framåt.

Hembesök. Benjamin Källman återvände till centrumplanen i Ekenäs på lördagen för en match och gjorde segermålet för sitt Inter. Tränaren Shefki Kuqi kunde vara nöjd med sitt byte.
Benjamin Källman, 18 år och från Ekenäs, inleder nu sin andra ligasäsong i fotboll tillsammans med Åbolaget Inter. Anfallsspelaren Källman fick redan i fjol speltid, men nu är alltså tanken att han ska ta ytterligare ett steg framåt.
– För mig var fjolåret nyttigt, jag fick chanser i ligan och det är klart att man lär sig hela tiden, säger Källman som medverkade i 22 ligamatcher och där bokfördes för två mål.
Inter har en riktigt tung säsong bakom sig. Man fick kämpa för att hållas kvar och det krävdes till slut seger i ett nervpinande kval mot lokalkollegan TPS för att klara det.
– Jag och många andra hade trott att vi skulle klara oss bra i fjol, men det blev riktigt tufft. Som tur var redde vi ändå upp saken, säger Källman.

Kuqi på bänken

Till saken hör också att Inter under laget böt tränare. Den verkliga Interikonen Job Dragstma lämnade laget i maj och skandalomsusade Shefki Kuqi tog över i augusti. Han lyckades hålla laget kvar i serien och fortsätter träna laget i år.
– Shefki har ett rykte om sig, men det är mycket som är överdrivet. Som tränare är han väldigt lojal och ställer alltid upp för sitt lag och sina spelare. Att han dessutom själv tidigare spelade i anfallet har betytt mycket för mig. Vad det taktiska beträffar har också andre tränaren Fabrizio Piccareta en viktig roll, säger Kälkman.
Samtidigt har Källman också levererat på planen när han fått chansen. Talande är att han för en vecka sedan – när han i Ekenäs med Inter mötte sin tidigare klubb EIF i en träningsmatch – stod för segermålet 2–1 i slutet.
– Det är alltid roligt att göra mål. Jag har dessutom lyckats ganska bra i de matcher som vi har spelat nu under vintern, säger han.

Tuff konkurrens

Samtidigt står Källman inför en intressant situation. Konkurrensen om speltid är stenhård i Inters anfall då Njazi Kuqi fortsätter i laget, samtidigt som skyttekungen Timo Furuholm återvänt hem till Åboklubben.
– Det är klart att det är tufft, det handlar om två väldigt duktiga och meriterade spelare. Samtidigt har jag en annorlunda spelstil än vad de har, säger Källman som dessutom ännu har ett annat ungt löfte, Albion Ademi, att tampas med när det gäller speltid.
Mot EIF lyckades vare sig Furuholm eller Kuqi speciellt bra, men motivationen till ligamatcherna lär vara en annan. Samtidigt anfaller Inter gärna med många spelare.
– Vi spelar ju ofta med tre spelare långt framme och jag spelar gärna på ena kanten då, säger Källman.

Hårt kval

Inter inleder ligan i dag onsdag med en hemmamatch mot RoPS och den sista omgången spelas i slutet av oktober. I fjol blev det en elfte plats, som var betydligt sämre än vad man hoppats på.
– Jag skall inte lova för mycket i år, men jag tror att vi skall ha ett lag för övre tabellhalvan. För egen del hoppas jag på ett bra år och vill förstås ha mera ansvar. Fast jag ännu är ung känns det här som ett mycket viktigt år, säger Källman.
Källman har också haft annat än Inter att tänka på då han för två veckor sedan deltog med U19-landslaget i det avgörande EM-kvalet i Holland. Saldot blev två förluster, samt en seger över Ukraina. Finland blev därmed tredje i gruppen, medan Holland tog EM-platsen.
– Det var nyttiga matcher, men det var tuffa lag vi mötte. Nu var det färdigkvalat med det här laget, nästa mål blir U21-landslaget, säger Benjamin Källman.

Benjamin Källman i ligan 2016

22 matcher, varav 13 i öppningselvan
2 mål
1 155 minuter speltid
0 varningar

ANDRA LÄSER