Stor rättegång mot mc-medlemmar

En rättegång mot nio Cannonball MC-medlemmar inleddes på tisdag (13.6) vid Västra Nylands tingsrätt i Ekenäs.

Säkerhetspådraget var stort, poliser fanns på plats och en del av parkeringen var avspärrad. Rättegången fortsätter i dag, torsdag och eventuellt också på fredag.

Flera av medlemmar i motorcykelgänget Cannonball MC står åtalade för bland annat grovt frihetsberövande alternativt uppvigling till grovt frihetsberövande, grov misshandel alternativt uppvigling till grov misshandel, grov utpressning alternativt uppvigling till grov utpressning. Totalt är nio personer åtalade. Det handlar också om skjutvapenbrott och narkotikabrott.

Händelserna har startat i januari i år då tre medlemmar bestämt att en medlem ska uteslutas ur klubben. Medlemmen hade i en förundersökning berättat om en annan medlems delaktighet i ett misstänkt brott. Den 11 januari tvingades den avskedade medlemmen in i en bil i Lojo och han kördes till ett avlägset sandtag i Sjundeå. Där misshandlades han av fem medlemmar. Man har slagit honom med något föremål och sparkat på honom. Han blev medvetslös, och fick skador i huvudet och ansiktet och på kroppen.

Enligt åtalet har misshandeln skett på ett mycket rått sätt eftersom den avskedade delvis varit medvetslös och helt försvarslös.

Han krävdes också på en avgångsavgift på 15 000 euro vilket man försökt få av honom genom utpressning.

Åtta av de åtalade har varit frihetsberövade sedan mars. För fem av dem kräver åklagaren 5 års fängelse. För fyra av de åtalade kräver åklagaren cirka ettåriga ovillkorliga straff.

ANDRA LÄSER