Hangö teaterträff får ny ordförande med rötter i Pojo, nästa års festival får nya verk specifikt för Hangö

Tom Rejström och Jonas Welander fortsätter som konstnärliga ledare för Hangö Teaterträff 2023–2024. Samtidigt får styrelsen en ny ordförande, som tidigare jobbat för kammarmusikfestivalen Musik vid havet i Ingå. 

Kristina Grönqvist blir ny ordförande för Hangö Teaterträff.
VN
02.11.2022 13:16 UPPDATERAD 03.11.2022 09:47
Kristina Grönqvist har valts till ny ordförande för Hangö Teaterträff. 
– I Kristina Grönqvist får Hangö Teaterträff en styrelseordförande som har erfarenhet av styrelsearbete bland annat som Studentteaterns ordförande. Vidare har Grönqvist ett brett kunnande från teater- och kulturfältet, säger styrelsemedlem Kira-Emmi Pohtokari, som nyligen valdes till ny teaterchef för Åbo Svenska Teater.
Kristina Grönqvist är västnylänning med rötter i Pojo. Hon var tidigare verksamhetsledare för kammarmusikfestivalen Musik vid havet i Ingå.
Utöver Pohtokari och Grönqvist består Hangö Teaterträffs styrelse 2022–2023 av Ville Sandqvist, Juha-Heikki Tihinen, Kira-Emmi Pohtokari, Aune Kallinen, Susanne Kollin, Linus Mäkelä och Elin Westerlund. 

Planerar platsspecifika verk i Hangö

Jonas Welander och Tom Rejström fortsätter som konstnärliga ledare fram till 2024. 
– Welander och Rejström har förtjänstfullt bidragit till att professionalisera Hangö Teaterträff som organisation, samt förnya festivalen på ett innehållsmässigt och konstnärligt plan. De har varit modiga visionärer som blickar framåt, utan att glömma festivalens historia. De har kört igång flera nya och intressanta samarbeten och skapat en kontinuitet och trygghet för festivalen, som också gagnar de kommande konstnärliga ledarna och deras arbete, säger Pohtokari.
Welander och Rejström fortsätter arbetet med Hangö Teaterträff med stor glädje efter förra sommarens lyckade jubileumsfestival. 
– Vi blickar framåt mot festivalens framtida horisonter med fokus på det lokala, som inkommande år kommer att ta form i en handfull platsspecifika verk som behandlar bland annat stadsplaneringen, havsmiljön och trädgårdarna i Hangö. Tillsammans med styrelsen, vår verksamhetsledare Inkeri Rönnberg och ett jättefint team ser vi fram emot att samproducera flera nya verk, vilket är ett sätt att stärka fria scenkonstnärers arbetsförutsättningar och därmed stötta den samtida teaterns fortlevnad, säger Rejström och Welander.
Den 31:a Hangö Teaterträff organiseras den 8–11 juni 2023.

ANDRA LÄSER