Attacken i Åbo tas upp i västnyländska gymnasier

Åbo är en populär studieort där många västnyländska ungdomar studerar eller dit de alldeles i dessa dagar ska eller inom något år planerar flytta. Fredagens terrordåd i staden kröp därför nära.

Åbo är den ort de flesta studenter från Hangö gymnasium väljer för vidare studier, säger rektor Tanja Koivisto.
I Ekenäs gymnasium samlades studerande och lärare i vanlig ordning till veckosamling på måndag morgon.
Dock var det inte en vanlig måndag morgon, det var måndagen efter en helg som gått i sorgens tecken runtom i Finland efter terrordådet i Åbo i fredags.
Rektor Mikael Eriksson berättar att Ekenäs gymnasium har tyska gäster just nu och att planen för gårdagens morgonsamling var att välkomna dem och låta dem presentera sig. De tyska gästerna är från Fritz Reuter-Gymnasium i Dannenberg
– Det var en utmaning att kombinera presentationen av våra gäster med att beröra terrordådet och sorgen vi känner på grund av det.

Viktiga värderingar

Eriksson hade president Sauli Niinistös och ärkebiskop Kari Mäkinens tankar i bakhuvudet då han mötte sina studerande.
De värden vårt samhälle är byggt kring – jämlikhet, respekt för medmänniskan, öppen dialog och respekt för varandra – får vi inte göra avkall på, säger Eriksson.
– Vi ska gå vidare med de värden som vi anser är viktiga, annars har vi förlorat kampen.
Presidenten betonade bland annat vikten av att byta riktning i debatten om invandring. Debatten har präglats av en vilja att missförstå den andra parten, sa han. Niinistö sa också att man inte behöver vara av samma åsikt, men att det hjälper mycket om man försöker förstå vad andra säger.

Är lyhörda

Eriksson säger att lärare i klassrummen fått frågor kring dådet.
– Många av mina lärare reflekterade attacken under lektionerna.
Någon enhetlig eller koordinerad agenda för hur frågor ska bemötas har man inte.
– Men det är skäl att vara lyhörd för de här frågorna.
Eriksson är också rektor för gymnasiet i Karis och där kommer man i dag tisdag att ta upp händelserna i Åbo i samband med en samling i skolan.

I mindre grupper i Hangö

I Hangö gymnasium säger rektor Tanja Koivisto att man åtminstone inte i det här skedet har planerat in någon gemensam samling med anledning av terrordådet.
I stället har man valt att låta gemene grupphandledare ta upp händelserna med sin grupp och diskutera inom gruppen, eller enskilt, vid behov.

Elevvård till hands

Hangö gymnasium och Hangö högstadium har en gemensam skolpsykolog, liksom gemensam kurator. Båda råkade vara lediga i går, den första skoldagen efter dådet.
– Jag insåg redan i fredags då nyheten om knivattacken kablades ut att både psykologen och kuratorn skulle vara lediga just på måndag. Men givetvis kan vi kalla in dem vid behov. Helt utan elevvård var vi inte, skolhälsovårdaren var på plats, säger Koivisto.

"Viktigt fortsätta som förr"

Åbo är den ort de flesta studenter från Hangö gymnasium väljer för vidare studier, säger hon. Men att terrordådet inträffade just i den staden tror hon inte påverkar följande studentkull som ska söka studieplats.
– Nej, en terrorattack kan inträffa var som helst, det kunde lika gärna ha varit i Helsingfors. Jag tror det är viktigt att vi fortsätter leva våra liv som förut, säger Koivisto.
ANDRA LÄSER