Kolumn: Vädret ska aldrig “vädras” för länge

Det nya året har börjat med en rejäl väderkrapula. Snö, snö och mera snö. När man sedan sent om sider motvilligt greppar snöskyffeln för att röja fram stigar längs vilka man kan ta sig från yttertrappan till bilen kommer regnet. Och halkan. Och drypvåta, unkna ytterplagg.

15.01.2023 14:00
Vid det här laget vet jag att vintern innebär just detta. Ändå känner jag mig lite kränkt när det sker. Som om jag skulle bli utsatt för en personlig hämndattack. Men personligt är det ju inte, vädersmockan fördelas tämligen jämlikt – om än upplevelsen av snön, halkan och mörkret kan variera (otroligt nog).
Väder är ett av de mest återkommande diskussionsämnena i kallpratssituationer. Men varför vill så många diskutera just vädret? Ja, allra först bör det kanske framhållas att väderpratet faktiskt långt är förbehållet oss nordbor som har fyra omväxlande årstider. 
Eller fyra årstider med många underkategorier. Sommaren kan till exempel delas i in försommar, högsommar och sensommar. Det finns också andra versioner som myggsommar, finsksommar med regn, kulet väder och myggor, och terrassommar, som är den finska sommarens motsats. Om man bor vid Medelhavet och har sol tre, fyra månader på raken är det tämligen poänglöst att orda något om det. Då får man vara upprörd över något annat, till exempel trafiken.

ANDRA LÄSER