Också dansen har blivit digital

Dansinstitutet Hurja Piruetti har infört distansundervisning för sina elever. Institutets vårshow är inställd.

På distans. Danselev Karoliina Knaapinen övar en nutidsdanskombination utomhus.
– Att ställa in vårshowen påverkar många och tårar har fällts, säger Lotta Knaapinen, vars 9-åriga son Noel tyckte det var mycket sorgligt när dansföreställningarna avbröts.
Målet är att öva danserna så att föreställningarna kan ordnas nästa höst i stället.
Dansskolan har gått från närstudier till distansundervisning och lärare har arbetat med material som passar varje grupp i snabb takt och med stor iver. Det viktigaste är att se till att den grundläggande konstutbildningen fortsätter.
– Ingen examen kommer att avbrytas men nu kan studierna fortsätta med andra åldersanpassade distansuppdrag, säger Katja Köngäs, rektor för Västra-Nylands Dansinstitut
– Nu är det dags att inkludera andra områden för läroplanens innehåll, till exempel att bredda begreppet dans och kultur samt kulturella inslag och fenomen i danskonst genom att följa dans online eller på TV och göra åldersanpassade prestandanalyser av de verk som beskådas, enligt instruktion av läraren. Vi har en bra och uppdaterad läroplan och dessa distansstudier passar mycket bra ihop med den.

Nya sätt att lära sig

För Shanti Grönholm, en av Hurja Piruettis danselever, har det varit trösterikt att dansen trots allt fortsätter.
– Skolor och annat har stängt och det finns en risk för att dagarna blir långtråkiga. Till all tur har alla mina duktiga lärare skapat roliga och mångsidiga övningar. Allt från att hitta på egna danser till att göra skriftliga analyser. Jag tror jag kommer lära mig mycket under den här tiden, men på ett annorlunda sätt.
– Såklart är jag lite ledsen över att det inte är riktiga danslektioner och speciellt över vårföreställningarna, men detta är ett stort plåster på såren. Jag hoppas vi får många fler och roliga hemuppgifter att göra.
Hurja Piruettis lärare har arbetat med en mängd olika distansutbildningsmaterial under den senaste veckan. Vissa har slutfört sina uppdrag via e-post, andra i olika inlärningsmiljöer som Padlet eller Google Classroom. Distansinlärningen inkluderar full klassundervisning, dansteknik eller akrobatik, läxor, bekanta rörelser, koreografier och musiklistor av lärare. Hurja Piruetti arbetar nu hårt med digital dans och eleverna är ivriga och engagera sig. De har producerat rörelsematerial och med hjälp av en lärare har rörelserna kombinerats med olika koreografiska verktyg. Ritning, bild och text kommer att finnas tillgängliga på Hurja Piruettis webbplats och sociala medier under våren.
ANDRA LÄSER