Arbetet för förnybar energi gav klimatpris

Ekenäs Energis målmedvetna aktiviteter för nya energiformer uppmärksammas av projektet Hinku.

Elmontörerna Fredrik Björkqvist och Benny Byman som är anställda av Ekenäs Energi förser fibercentralens tak med solpaneler.
Niclas Erlin
27.04.2016 08:00
Ekenäs Energi ligger föredömligt i täten i förändringsprocessen inom energianvändningen. Bolaget vill främja bruket av elfordon och därtill jobbar det aktivt för att användningen av solenergi ska öka.
Det konstaterade Pasi Tainio då han i går överräckte Hinku-projektets klimatpris till Ekenäs Energi och dess vd Frank Hoverfelt.
– Skulle det finnas många fler bolag som Ekenäs Energi skulle vår ekonomi se annorlunda ut, sade Tainio och avsåg då att liknande satsningar som energibolaget gör gärna skulle få synas på flera andra håll i landet.
Pasi Tainio jobbar för Finlands miljöcentral och håller i trådarna för Hinku-projektet, som numera omfattar över 30 kommuner och städer. Hinku-priset delas ut varje månad till någon aktör inom de kommuner som är med i nätverket.

Paneler på taket

Priset överräcktes utanför Karis Telefons fibercentral i Horsbäck. Centralen har försetts med solpaneler som monterats på taket, på båda sidorna av takåsen.
– Vi räknar med att i huvudsak kunna driva centralen med solenergi under de tre sommarmånaderna, säger Magnus Henriksson som är infrastruktur- och fastighetschef på Karis Telefon.
Panelerna har levererats och installerats av Ekenäs Energi.
– Vi jobbar gärna lokalt. Det är vårt mål, säger Henriksson.

Lokal träflis

Hinku poängterar att Ekenäs Energi i fjol började sälja el som i sin helhet producerats med förnybar energi, närmare bestämt med vattenkraft, vindkraft eller träflis. I sin värme- och elproduktion använder bolaget nästan enbart lokalt träbränsle.
Ekenäs Energi samarbetar intensivt med Areva Solar som tillverkar solpaneler i Salo.
Tillsammans med Sun Energia har bolaget kartlagt förutsättningarna för att installera solpaneler i Raseborg. I praktiken går det att till exempel för varje tomt berätta vilka premisserna är för att placera och installera paneler, berättar Hoverfelt.

Över 30 kommuner

Projektet Kolneutrala kommuner, Hinku, har som mål att skapa nya verktyg och metoder för att minska utsläppen av växthusgaser.
31 kommuner är med i projektet, däribland Hangö, Raseborg, Lojo, Ingå och Sjundeå.
Projektet samordnas av Finlands miljöcentral.

ANDRA LÄSER