Sockerbitshus blev till bakelse

Med allt från funkisbakelser till författarintervjuer på programmet kulminerade det finskspråkiga litteraturevenemanget Kirjakekkerit på biblioteket i Karis i lördags.

Stort intresse. Prisutdelningen i skrivutmaningen som ordnats i de finska skolorna bidrog till att fylla biblioteket med folk.
Jorma Saaristo är ordförande för föreningen Raasu, en av evenemangets arrangörer. Han är nöjd med årets upplaga av Kirjakekkerit som är den femte i ordningen.
– Det här är det största och mångsidigaste evenemanget hittills, med mycket program för bland annat barn och ungdomar, säger han.
Olika typer av pop-up program har ordnats under veckan. För invånarna på Villa Anemone och Mariahemmet hölls en diktmatiné, på Karis antikvariat en temakväll kring poeten Lauri Viita. Intendent Leena Ahtola-Moorehouse har föreläst kring Helene Schjerfbeck och Raseborg.
Under huvudevenemanget på biblioteket bjuds det bland annat på bokpresentationer och författarintervjuer. Någon favorit bland de gästande författarna har Jorma Saaristo inte utan tänker försöka hinna lyssna på dem alla.
– Att få hit kända namn är svårt, de är upptagna med så mycket annat, men jag tycker att vi lyckats bra. Målet är att få hit författare som är aktuella och intresserar allmänheten, säger han.

Lyckad tävling

Till att biblioteket är smockat med folk bidrar också prisutdelningen i skrivutmaningen som ordnats i samarbete med stadens ungdomsväsende och engagerat 500 elever i stadens finskspråkiga lågstadier och högstadier.
– Skrivutmaningen har varit lyckad och är något vi tänker fortsätta med, säger Jorma Saaristo.
Vinnarna har utsetts av dramaturgen Sussa Lavonen.
– Det har varit härligt att få dyka in i de ungas tankar. Texterna har hållit hög nivå och att välja ut de bästa har varit en svår uppgift, säger hon.
Lavonen är nyinflyttad i Karis och tycker att Kirjakekkerit är ett fantastiskt evenemang.
– Att man lyckas få familjer att tillsammans komma och bekanta sig med biblioteket är en bra sak. Ännu fler evenemang av det här slaget kunde ordnas så att användningen av biblioteken skulle bli bredare. Bibliotek behöver inte vara tysta rum utan kan också vara en plats för diskussion.

Karissymboler

I galleri Fokus har utställningen Funkis i Karis hängts fram igen. Utställningen visades första gången i fjol då Kim Björklund och Kristiina Mäntynen kom ut med boken om byggmästarfunkisen i Karis. Också boken presenteras under Kirjakekkerit och enligt Kim Björklund har helheten tagits väl emot.
– Det är ett ämne som berör många. Antingen har man själv bott eller så känner man någon som bott i ett sockerbitshus.
Han tycker att arkitekterna Hilding Ekelund och Lars Rejström som starkt bidragit till att stadsbilden i Karis fått sin prägel kunde uppmärksammas.
– Någon gata eller plats borde namnges efter dem, säger Björklund och hoppas att någon ska nappa på idén och föra den vidare.
Boken om Funkis i Karis är utgiven av Västnyländska kultursamfundet som till Kirjakekkerit låtit framställa bakelser och en tårta i funkisstil. Enligt tf verksamhetsledare Pamela Andersson handlar det om en prototyp.
Läckra Karissymboler. Funkisbakverken tillverkade av Nino's Bakery hade god åtgång.
– Vår årsbok fyller 40 år och det har vi tänkt fira hela året. I samband med Bokkalaset i höst har vi planer på att ordna en tävling där flera bagare kan delta.

Kunde funkis- eller sockerbitsbakelsen kanske sättas i produktion och bli en signaturbakelse för Karis?

– Jag hoppas det. Varför inte producera något som gör Raseborgs östra stadsdel heder, säger Andersson.

Nytt evenemang

Bakelserna intresserar också Päivi Kaataja som i början av augusti planerar ordna ett eget evenemang med hustema. Då ska det bli rundtur till intressanta Karishus i likhet med de öppna gårdar-jippon som ordnas bland annat i Lovisa.
– Husrekryteringen är i full gång. Hittills har vi ett tiotal hus samlade.
Men den här dagen är det Kirjakekkerit som gäller. Barnen Alma och Oili gillar också funkisbakelserna men trollkarlen Luttinen är ändå den som toppar popularitetslistan. Efter biblioteksbesöket tänker de fortsätta till Bio Pallas där det visas gratis barnfilm - också det en del av Kirjakekkerit-programmet.
– Utbudet för barnen är helt fantastiskt, säger Päivi Kaataja.

Också demonstrationsdag

Även för de vuxna finns många programpunkter att välja mellan.
Författarbesök. Reidar Palmgren som i augusti kom ut med sin femte bok Kirpputori intervjuas av Pia-Maria Lehtola. Andra medverkande författare under årets Kirjakekkerit var bland annat Venla Hiidensalo, Anna Kortelainen och Reijo Mäki.
– Det händer lite för mycket, tycker Erkki Rissanen.
Han har nyss hört Charlotta Wolff berätta om sin bok om Constantin Linder och tänker eventuellt återvända till biblioteket senare för att höra intervjun med deckarförfattaren Reijo Mäki. Däremellan ska han i varje fall ge sitt stöd åt de asylsökande som demonstrerar utanför.
– Det blir första gången i mitt liv som jag deltar i en demonstration. Jag tycker det är tokigt att man splittrar familjer och skickar folk till döden, säger Rissanen.
ANDRA LÄSER