Ledare: Det blev ett bra år trots allt

Fjolåret var dystert på många sätt, men på idrotten kunde man inte klaga.

LedareThomas Sundströmthomas.sundstrom@vastranyland.fi
16.01.2023 19:24
År 2022 gick till historien som ett på många sätt dystert år i Finland. Sviterna av coronan märktes fortfarande, kriget i Ukraina kom att påverka väldigt mycket och den därpå följande energikrisen gjorde sitt till.
Men allt var inte nattsvart och åtminstone ett område där vi kan se tillbaka med ett stilla lugn var sporten. Alla inser att det förstås finns viktigare saker än sport i världen, men samtidigt kommer man inte ifrån att det i idrotts- och resultattokiga Finland spelar en roll hur bra vi – med betoning på ”vi” – klarar oss.
Det märktes också i torsdags när det var dags för den årliga idrottsgalan med pompa och ståt. Där korades den olympiska mästaren Iivo Niskanen till årets idrottare i Finland för år 2022 och valet var minst sagt väntat. I de här sammanhangen väger ett OS-guld tungt och skidkungen Niskanen börjar redan tillhöra de riktigt stora i finländsk idrottshistoria.
Samtidigt var år 2022 litet speciellt för det fanns ju minsann att välja mellan. Stavhopparen och Europamästaren Wilma Murto var inte långt efter och det finns år då hennes meriter säkerligen skulle ha räckt till. Fråga är dessutom hur mycket hon påverkades av det faktum att en annan friidrottare och Europamästare, Topi Raitanen blev trea. Rimligtvis tappade Murto en del röster på det, hur många är en annan sak.

ANDRA LÄSER