Vår tidsresa tar dig tillbaka till Västnyland våren 1972

Här kan du läsa vad Västra Nyland skrev om mellan den 20 maj och den 28 maj 1972.

VN 25 maj 1972
Strejk slut. Dagens nummer av Er tidning är ännu inte något helt fullständigt nummer. Journaliststrejken avblåstes först kl. 16 i går. Först då kom också nyhetsförmedlingen i gång. Redaktionen hade endast hälften av sin vanliga arbetstid till förfogande för att färdigställa detta nummer.

Expo. Alla upptänkliga förslag för fritidssysselsättning under sommarmånaderna, fritidsmöblering, -planering, och räddningsredskap för att göra fritiden ofarlig kan studeras på utställningen Hav och fritid som dykarklubben Aqua Divers i Hangö arrangerar på Casino och i dess omgivningar. Där har ställts ut så gott som alla redskap som behövs – från badmontinracketar till harpunfisketillbehör, från cyklar till bilar, roddbåtar och flotta motorbåtar, från lätta tältstolar till breda, sköna sängar till sommarstugor, från skumsläckare till gummibåtar, från enkla hushållsredskap till utomhusgrillar.

Sjötrafik. Efter en paus på snart åtta år återupptogs passagerartrafiken sjöledes till Hangö på lördagen. Det var det rikssvenska rederiet Pol-Maries passagerarfartyg Karolinen med T.J. Jasicki som befälhavare som inledde trafiken på den helt nya passagerarrutten Södertälje–Hangö.

Etablering. Det svenska företaget Sporrong planerar att etablera sig med en fabrik i Västnyland. Representanter för företaget besökte för några veckor sedan flera västnyländska kommuner.
Sporrong tillverkar emblem, märken, medaljer m.m. och har sin huvudfabrik i Norrtälje.

Skolfråga. – Ingenting händer med Virkby samskola de närmaste åren, trodde undervisningsminister Ulf Sundqvist vid en diskussion om skolans framtid som elevrådet anordnat nyligen. Föräldrarna kan lugnt sätta barnen i skolan. De kommer säkert att hinna gå ut skolan i Virkby.

Simning. Ekenäsborna ska också i fortsättningen avgiftsfritt få vistas på campingplatsens badstrand. Efter omröstning har stadsstyrelsen godkänt ett förslag enligt vilket ingen avgift uppbärs av ortsbor som vistas på badstranden mellan kl. 6 och 20.

Fotboll. Intresset för fotbollsport har vaknat upp på nytt i Ingå efter bortåt tio års dvala. Måndag- och torsdagskvällar samlas 40–50 pojkar på idrottsplanen.
---
Det ligger allvar bakom slitet och svetten: Ingå IF ska med i årets distriktsserier för A-, C- och E-juniorer.

Gymnastik. Sjundeå kvinnliga gymnaster arrangerade en gymnastikfest i Sjundeå folkskola som avslutning på verksamhetsåret 1971/72. Festen hade samlat en stor publik, närmare 150 personer, som fick se vad föreningens medlemmar sysslat med under vintern.

Hektiskt. Åtta eldsvådor släckte brandkårerna i Vanda på torsdagen. Fyra av larmen gavs mellan kl. 13.21 och 14.06. Det gjorde att allt brandmanskap i köpingen, både de ordinarie, de frivilliga och fabriksbandkårerna fick arbeta för högtryck.

Fredsresa. President Richard Nixon reste på lördagen med flyg till Moskva för toppförhandlingar med de sovjetiska ledarna. I ett anförande före avresan förklarade den amerikanske presidenten att resan syftade till att skapa ”en värld av fred och framsteg för alla.”

Samarbete. Förenta staterna och Sovjetunionen undertecknade på onsdagen två avtal, meddelar nyhetsbyrån Tass. Det ena gäller samarbete vid rymdens utforskning och fredliga utnyttjande och det andra vetenskapligt och teknologiskt samarbete.

Sammanställt av Niclas Erlin

ANDRA LÄSER