Gustav Nyström komponerade klassiska pianoetyder utifrån teknomusikens rytmer – konsert i Ekenäs på fredag

Pianisten Gustav Nyström ger en konsert med sina egna pianokompositioner, som han kallar för transetyder. Basen till verken ligger i tekno men framförandet är klassisk pianomusik.

Gustav Nyström
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
13.02.2023 09:16
– När jag var barn och ung lyssnade jag mycket på tekno genom Elliot Ness och Josh Wink med flera. De rytmerna har suttit kvar i mig också fast jag sedan började studera klassiskt piano. Jag funderade länge, i femton år, hur jag skulle kunna kombinera teknomusiken med mitt pianospel, säger Gustav Nyström.
För kring tio år sedan kom svaret i form av de tolv kompositioner han framför på en pianokonsert i Snåresalen i Ekenäs på fredag. Han kallar sina stycken för transetyder.
– Franz Liszt skrev etyder som han kallade för transcendentala etyder. Dessutom syftar ”trans” i mina verk till trance, en undergenre till teknomusik.
Det speciella med Nyströms etyder är att han bara använder vissa noter i de olika etyderna. Den första, G-krafter,  är helt komponerad kring tonen G, i den andra, Shejka med shejken, är det G och Fiss som gäller och i den tredje, med namnen Nazgûl, läggs också tonen E till paletten. 
Nazgûl är ett fasligt bankande, hårda rytmer. Men åttan, Längtan utan sorg, är fruktansvärt långsam med ackord som bara flyter fram, säger Nyström.
I den sista etyden, Fuga för folket, finns alla tolv toner i en skala. Verket har fått sitt namn för att det ska påminna om folkmusik.
Konserten räcker ungefär en timme. 

Snåresalen fredag 17.2 kl. 19

ANDRA LÄSER