Rock och skoj med Uffe, Sicke och Teddy

"Klä av dej råkkin men lämna bluesen på" är inte en renodlad teaterpjäs, inte en konsert, definitivt inte en monolog – men det verkar finnas drag av allt det, kryddat med improvisation.

Det är mycket nu, men det gör ingenting. Uffe Enberg, Sixten Lundberg och Teddy Granroth har kul ihop.
En historia om rockens roll på Uffe Enbergs, Sixten Lundbergs och Teddy Granroths vis. Det är vad som utlovas på affischerna för tvåaktaren Klä av dej råkkin men lämna bluesen på.
Chuck Berry och hans artisteri löper som en röd tråd genom föreställningen. Den andra akten är interaktiv och omfattar bland annat en frågesport som publiken deltar i.
– Vi har översatt låtar från engelska till svenska. Publiken ska gissa vilka låtar det handlar om, säger Enberg.
– Och så spelar Teddy och Uffe olika intron som man också ska gissa vilken låt det är, säger Lundberg.

En gång i månaden

Premiären begicks den 4 februari i Svartå och sedan dess har det också blivit föreställningar i Sibbo och Tenala. Den 12 maj är det Ekenäs tur att ta emot trion, platsen är aulan i Seminarieskolan.
– Och sen rullar det på med ungefär en föreställning i månaden. Augusti och september är inte spikade ännu men förfrågningar finns, säger Enberg.
Bland annat ska Skåldö, Karis, Hangö och Esbo få besök av de tre sjungande, spexande och spelande männen.

Idén föddes förra våren

Tillsammans kallar de sig Stu, från första bokstaven i respektive förnamn. Tankarna på ett gemensamt projekt började gro i fjol våras. Till en början var det Uffe och Sixten som bollade idéer.
– Vi tyckte det skulle vara roligt att göra något tillsammans och då Teddy fick höra om det så ville han vara med, säger Lundberg.
– Han fick komma med för han drar ner medelåldern, säger Enberg.
– ... fast jag höjer medelvikten, säger Granroth.

Improviserar

Många känner Lundberg som Grottmannen från pjäsen med samma namn. En väsentlig skillnad mellan Grottmannen och det här projektet är att den förra bygger på ett färdigt manuskript med väldigt litet utrymme för improvisation – medan det senare är Lundbergs eget manuskript.
– Sicke har till och med uppmanat oss att själva forma replikerna så de passar oss. Det har varit spännande att märka hur svårt jag har att memorera repliker. Jag måste verkligen gå in i dem innan jag kan ta mig ut ur dem och göra dem till mina, säger Enberg.
Sedan händer det att manuskriptets upphovsman också drar till med sådant som de andra inte hört förr:
– Ibland drar Sicke sådana skämt som gör att vi andra två kroknar på samma vis som publiken, säger Enberg.

Inte tre, utan fyra

Egentligen är trion en fyrväppling. För de har satsat mycket på att låta bra, på att både ljud och ljus ska vara snyggt på scenen. Den fjärde i gruppen är följaktligen ljudteknikern Kristoffer Dahlström.
– Han är också med och hjälper mig i studion, säger Enberg.
Studion ja, den finns i Formishusets nedersta våning och här både föds, lärs ut och spelas det in musik. Enberg ger privatlektioner i musicerande här och det är också här som Kårkullas band Trixstar repar.
– Och här kanske vi småningom spelar in något från föreställningen Klä av dej råkkin men lämna bluesen på. Sen då konceptet sitter ordentligt.

Vill väcka liv i Knipans bar

Konstellationen Enberg och Granroth kan man för övrigt se litet mer av i sommar i Ekenäs, de ska nämligen uppträda någorlunda regelbundet i Knipans bar.
– Tanken är att vi ska uppträda två tre gånger i månaden för att väcka liv i och locka litet folk till baren igen, säger Enberg.

Ställer också ut

Ytterligare ett projekt är i startgroparna – en utställning som ger smakprov från Enbergs, Lundbergs och Granroths karriärer samt visar vad som är på gång just nu.
– Den hålls i biblioteket i Ekenäs, i utställningsutrymmet i trappan mellan våningarna, säger Lundberg.
Utställningen har satts upp i dagarna och visas under maj månad. Att det kom sig att det blev en utställning är Lundbergs förtjänst.
– Jag blev tillfrågad om jag ville hålla en utställning. Jag har ganska mycket samarbete med biblioteket eftersom jag brukar ha högläsning där.
Han vill gärna väcka läsglädje hos folk och har en del idéer om hur han ska få in den biten i utställningen och locka folk till att låna böcker.
– Eller gångstavar. Tänk att man får låna gångstavar på biblioteket!

Biljetter till föreställningen i Ekenäs den 12 maj kan köpas i förköp hos Mysiga hem, Seppälä och Wild shoe.